MANIFESTACIJA

Stanovnici herojskog grada prisjetili se svojih žrtava

Na otvorenju se okupili osnovci i srednjoškolci, njih skoro 300, te učesnici biciklističkog defilea, djeca iz maglajskih vrtića, građani, nekadašnji borci...

Na otvorenju manifestacije nastupile i najmlađe Maglajlije. N. Brdarić

N. BRADARIĆ

22.9.2018

U Maglaju je otvorena tradicionalna manifestacija “Septembarski dani otpora Maglaj 92-95”, kojom se čuvaju sjećanja na sve teške dane tokom agresije na ovaj grad, ali i Bosnu i Hercegovinu.

Dobro pamte

Tih sudbonosnih dana za borce maglajske brigade, prvo 201., a kasnije 327. viteške brdske brigade, nije bilo dileme: braniti i odbraniti ove prostore na kojima sada živimo i uživamo slobodu.

Maglajlije dobro pamte vrijeme troipogodišnjeg ubijanja i rušenja, da je općina iz rata izašla kao treća po razrušenosti u Bosni i Hercegovini, da su rušene kuće, crkve i džamije, škole i fabrike i da je na maglajskom području palo najviše granata po glavi stanovnika, a upravo je 21. septembra počela do tada najžešća agresorska ofanziva. Tada je gorjelo i nebo i zemlja, prisjećaju se stanovnici ovog herojskog grada.

Na otvorenju su se okupili osnovci i srednjoškolci, njih skoro 300, učesnici biciklističkog defilea, djeca maglajskih vrtića, građani, nekadašnji borci. U ime Jedinstvene organizacije boraca “Unija veterana”, prisutnima se obratio Edin Salatović.

- Dani otpora bili su teški, mukotrpni, ali mi tada nismo imali vremena razmišljati o rizicima, opasnosti i o težini koja je bila nad svima nama. Imali smo jedan cilj, sačuvati Maglaj, sačuvati BiH - rekao je Salatović.

Niz sadržaja

U okviru “Septembarskih dana otpora Maglaj 92-95” bit će organiziran niz sadržaja, a Mirsad Mahmutagić, općinski načelnik, pozvao je građane da im prisustvuju u što većem broju. U programu otvorenja učestvovali su mališani iz vrtića “Maglaj”, “Maglajska mala raja” i “Dječiji osmijeh” te srednjoškolci Aladin Bašić i Mirza Karabegović.

Položeno cvijeće 

Brojne delegacije položile su cvijeće na centralno spomen-obilježje šehidima - poginulim braniocima i civilnim žrtvama rata u Parku ljiljana te na spomen-obilježje stradalim civilima. Cvijeće je položeno i Fatiha je proučena i na mezaru prvog šehida Rifata Abidovića te na šehidsko mezarje Podborik.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.