VLADA

Osnivanje kantonalne televizije sasvim je izvjesno

To je neophodan projekt da bi se plasirale informacije o radu Vlade i Skupštine ZDK, kaže Galijašević

Traže mogućnost: Vlada i Skupština prezentiraju svoj rad putem televizije

D. PAŠALIĆ

2.11.2018

Vlada Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) proteklih mjeseci intenzivirala je aktivnosti u vezi s dugoočekivanim formiranjem kantonalne televizije ZDK. Ove aktivnosti provodi Služba za zajedničke poslove zajedno sa Službom za odnose s javnošću, na čelu sa Miralemom Galijaševićem, premijerom ZDK.

Jedna varijanta

Ove informacije potvrdio je za naš list Galijašević, kazavši da je još 2012. godine urađen Elaborat o formiranju kantonalne televizije.

- Međutim, on je, vjerovatno, promjenom vlasti stavljen po strani. Mi smo na bazi iskustava koje smo imali prethodnih godina, da praktično lokalne televizije na određen način, bez obzira što su i državne, uskraćuju informacije te mogućnost da putem njih Vlada i Skupština prezentiraju svoj rad – pojašnjava on.

Shodno tome, dodaje da su ponovo pokrenuli postojeći Elaborat, a da se trenutno opredjeljuju za jednu od varijanti koje su, prije svega, finansijski podnošljive, ali i koje će i poslužiti svrsi.

- U ovom momentu razmatramo jednu od varijanti, pravimo finansijsku konstrukciju i zanavljamo Elaborat u formiranju kantonalne televizije. To je neophodan projekt, pogotovo u Zenici, sve kako bi se plasirale informacije o radu Vlade i Skupštine ZDK, koje do sada nisu imale protok do krajnjih korisnika – ističe on.

Još nije poznato kada će biti ozvaničene aktivnosti na pokretanju kao i početak rada televizije.

 Okvirni period

- Ali u narednih 30 dana ćemo izaći s informacijama o potrebnim finansijskim sredstvima i okvirnim periodom koliko će nam trebati da osnujemo kantonalnu televiziju – zaključio je premijer Galijašević.

Novi studij na UNZE

Osim protoka informacija o aktuelnostima u ZDK, osnivanje televizije podrazumijeva i nastavak podrške razvoju Univerziteta u Zenici, što bi moglo rezultirati otvaranju novih studijskih odsjeka, a koji će biti vezani za medijsku industriju.

- Multimedijalni centar koji je zamišljen poslužit će i korištenju Univerziteta i bit će dopuna nekim postojećim odsjecima. Međutim, doprinijet će i otvaranju novih studija i odsjeka, a koji su interesantni na tržištu rada – pojašnjava Galijašević.



Galijašević: Potrebna sredstva

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.