NEPOGODE

Začepljena brana u centru Kiseljaka, prijeti izlijevanje rijeke Fojnice

Velike količine vode primijećene na cestama u naseljima Brestovsko, Jehovac, Gromiljak, Višnjica polje, ali i u centru grada

K.T.

3.2.2019

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+7

FOTO: K.T.

Obilne padavine i snijeg koji se topi doveli su do porasta nivoa rijeka i u Kiseljaku. 

Trenutno je u centru grada akcija čišćenja brane koja je začepljena, a na terenu su i vatrogasci. Rijeke i potoci izlili su se na ceste u naseljima Brestovsko, Jehovac, Gromiljak, Višnjica polje, ali i na dijelovima u užem centru Kiseljaka. 

- Ekipa Civilne zaštite općine Kiseljak je obišla cijeli teren. Ja sam lično išao i prema Busovači i prema Kreševu te na teren prema Sarajevu. Situacija se mijenja iz minute u minutu. Dok smo išli prema Busovači, prošli smo bez problema, već u povratku smo morali na jednom dijelu da koristimo obilaznicu jer je u Jehovcu poplavljeno i mogu proći samo teretna vozila. Moram napomenuti da su na terenu "Ceste company", ali i ostali privrednici. Nije samo problem u rijekama i kiši, mi imamo puno podzemnih voda koje sada izbiju na površinu - rekao nam je Nijaz Bunjo iz Civilne zaštite općine Kiseljak.

Kako je rekao, nema prijavljenih klizišta, ali se boji da bi se u narednim danima tek mogla aktivirati. 

Također nam je rekao da je na cesti Kiseljak - Kreševo došlo do manjih odrona, ali da su na terenu sve ekipe koje rade na tome da se putevi učine prohodnim. 

Kako smo nezavnično saznali, poplavama je ugroženo i više desetina kuća na području Kiseljaka.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.