APSURDI

Zenica već tri godine nema zatvoreni bazen

Mladi Zeničanin Amar Borić, jedan od najboljih bh. plivača, već godinama putuje na treninge u Sarajevo jer njegov rodni grad nema zatvoreni bazen

Plivač Amar Borić pored zeničkog zatvorenog bazena pokazuje medalje

D. PAŠALIĆ

20.2.2019


Mladi Zeničanin Amar Borić, jedan od najboljih bh. plivača, već godinama putuje na treninge u Sarajevo jer njegov rodni grad nema zatvoreni bazen.

Pogubno za društvo

Dodaje da bi sigurno ostvario i puno bolje rezultate da ima uvjete za treniranje u Zenici i da ne gubi vrijeme i energiju na putovanje do Sarajeva.

- Svake godine gubimo po jednu generaciju koja ne nauči plivati i već ih imamo takve tri generacije. To je pogubno za naše društvo, bez obzira koliko neki ovaj problem shvatali nebitnim - kaže Borić.

Zenica ima zatvoreni bazen koji se nalazi u sklopu Sportsko-rekreacionog centra "Željezara", ali on je već tri godine zatvoren.

- Rečeno mi je da je problem na “dugom štapu”. Činjenica, bilo je i obećanja koja nisu ispunjena, a imao bih pravo kritizirati nadležne jer znam da nisu ništa radili po tom pitanju. Žalosno, ali zbog finansijskih interesa zanemaruje se društveni – ističe on.

Na posljednjoj sjednici Skupštine Zeničko-dobojskog kantona Ramo Isak, zastupnik A-SDA, pokrenuo je inicijativu da se osiguraju sredstva za njegov nesmetan rad.

Prema riječima Isaka, bazen bi mogao da, uz individualni rekreativni plivački sport, postane i osnova za oživljavanje plivačkog, klupskog, pa i vaterpolo sporta.

 Sportske aktivnosti  

- Tako bi plivački bazeni tokom cijele godine bili u funkciji za bavljenje plivačkim rekreativnim i sportskim aktivnostima svih naših građana - poručio je Isak.

 Bez odgovora  

Šta se radi na rješavanju ovog problema pitali smo nadležne u Gradskoj upravi Zenica budući da je prošle godine gradonačelnik Fuad Kasumović najavljivao da će Grad finansijski podržati ponovno otvaranje Sportsko-rekreacionog centra "Željezara". Do zaključenja ovog teksta nismo dobili odgovor.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.