POZITIVNA PRIČA

Mališani u akciji spašavanja pasa lutalica: Prave i prodaju narukvice, danas zaradili 20 KM

Prikupljeni novac donirat će ''Njuškice - Zavidovići'', aktivistima koji samoorganizirano brinu o napuštenim životinjama

Žele pomoći psima lutalicama. Facebook

Piše: Sl. M. / Avaz.ba

27.10.2019

Problem pasa lutalica u Zavidovićima je aktuelan više od godinu. Domaće vlasti, evidentno, nemaju način da riješe ovaj problem, pa nerijetko to čine pojedinci, i to na najbrutalniji način. Prije samo nekoliko dana iz ovog grada stigli su uznemirujući prizori otrovanih pasa, a mještani kažu kako je to, nažalost, svakodnevica. 

Masovno trovanje napuštenih pasa je prijavljivano nekoliko puta, međutim, ništa nije poduzeto. 

Otrovani psi i postavljeni mamci-otrovi nađeni su u krugu Prve osnovne škole i vrtića, a danas stiže i pozitivna priča čiji su glavni akteri upravo učenici ove škole.  


Danas zaradili 20 KM. Facebook

Naime, šestero mališana iz Novog Naselja pokrenulo je akciju prikupljanja pomoći za zbrinjavanje pasa lutalica. Oni prodaju narukvice koje su sami napravili, a prikupljeni novac donirat će grupi ''Njuškice - Zavidovići'', aktivistima koji samoorganizirano brinu o psima lutalicama.

- Cijena narukvica je između i pola i dvije marke. Zasad smo zaradili oko 20 maraka, ovo nam je prvi dan, a prodavat ćemo i sutra. Imamo raznih narukvica i sami ih pravimo, neke napravimo za 10 minuta, a za neke nam treba i pola sata. Sve što zaradimo dat ćemo za ''Njuškice'' - rekla nam je Hanna Hadžihasić (12), inače učenica sedmog razreda Prve osnovne škole u Zavidovićima. 


Narukvice od 0,50 do 2 KM. Facebook

Sedmogodišnja Alma Smajilbegović, također, pravi i prodaje narukvice s prijateljima iz komšiluka. Kako nam je kazala, napravila je četiri narukvice i prodala ih. 

- Žao mi je cuka. Kada nekog vidim u naselju, ja ga pitam: "Hoćete li kupiti narukvicu?", ako me pitaju zbog čega, ja im kažem: "Da pomognemo cukama."



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.