MINUTA

Kec iz rukava

Poslije će, naravno, biti prekasno za odbranu i zaštitu

Piše: Piše

11.9.2019

Izgleda da Miloradu Dodiku ne cvjetaju ruže na poslovnom planu. Naime, preduzeće kojim gotovo tri decenije rukovodi i komanduje, razumije se, govorimo o Savezu nezavisnih socijaldemokrata, potresaju ozbiljne smetnje u komunikacijii sa pripadajućim dvorskim spletkama. Neki izvori navode kako pobunjeničke čete predvode dojučerašnji najbliži saradnici člana državnog Predsjedništva, predsjednica Republike Srpske te nesuđeni predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine.  

Prema potvrđenim informacijama, Željka Cvijanović i Zoran Tegeltija združeno namjeravaju oslabiti utjecaj neprikosnovenog šefa prilkom donošenja najvažnijih entitetskih odluka, međutim, ne treba zaboraviti kako Dodik nije politički levat i laka moneta za potkusurivanje. Toga je valjda svjestan i moćni ministar republičkosrpske policije koji se strateški ne pridružuje nijednoj od zavađenih strana. Kako bih rekao, Dragan Lukač trenutno glumi unproforca.

Uvijek kada Dodiku zagusti na domaćem terenu, a upravo se tako namjestilo, za akciju je spreman ideološki guru lidera SNSD-a, da prostite, Nenad Kecmanović. Dokazani nacionalista ovih se dana namjenski ukazao na stranicama jednih režimskih novina kako bi svog (m)učenika zaštitio od neugodnih napada stranačkih kolega. Osim uobičajenog veličanja Dodikovog lika i (ne)djela, Kecmanović je poput keca iz rukava izvukao i šokantnu ideju da entitetska skupština po hitnoj proceduri usvoji izvorni tekst Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Malignim savjetom bivši redovni profesor sarajevskog te aktuelni emeritus banjalučkog univerziteta ustavno stanje u BiH zapravo pokušava vratiti na postratnu jesen 1995. godine. „ Bio bi to originalni tekst Dejtona i Srpska bi jednim zasjedanjem Skupštine indirektno poništila sve oteto i nametnuto.“.

Nažalost, politički establišment i uspavana intelektualna elita u Sarajevu dosljedno ignoriraju opasne namjere Mistera Hayda. Poslije će, naravno, biti prekasno za odbranu i zaštitu, ali na to smo, jelte, odavno navikli.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.