SANKCIJE VELIKE BRITANIJE

Ko stoji iza kompanije "Mania": Milionski ugovori s javnim firmama i institucijama RS

Podrivanje Bosne i Hercegovine ipak ima svoju cijenu, onu do koje je Dodiku i njegovom krugu najviše stalo – novčanu

Proslava neustavnog dana RS: Sankcije za marketinšku agenciju. Dejan Rakita za "Avaz" / Facebook

Danijal Hadzovic

17.1.2024

Vlada Velike Britanije uvela je sankcije marketinškoj kompaniji “Mania” zbog organiziranja proslave neustavnog dana Republike Srpske.

Bliska saradnja

Ova kompanija je u protekle dvije godine blisko sarađivala s institucijama u RS te je s javnim kompanijama ugovorila poslove vrijedne najmanje 1,5 miliona maraka.

Marketinška agencija “Mania” iz Banje Luke stavljena je pod sankcije samo nekoliko dana nakon organiziranja javne proslave obilježavanja takozvanog dana RS – 9. januara.

“Mania” je osnovana 2015. godine, a vlasnici su Dejan Javorac, Srđan Šipka i Danijel Tepšić. Na kraju 2022. godine “Mania” je prijavila prihod od 2,1 milion maraka. Poslove obavlja uglavnom s državom. Jedan od najboljih poslovnih partnera ove agencije je Investiciono-razvojna banka Republike Srpske, s poslovima vrijednim 530.000 maraka. “Mania” je dobre ugovore potpisivala i s Regulatornom agencijom za komunikacije BiH (ukupno više od 800.000 maraka).

Ugovor vrijedan 595.000 maraka ova je agencija 2023. godine potpisala s “Autoputevima Republike Srpske” za predstavljanje započetih i izgrađenih dionica autoputa, a ugovor za organizaciju 3. investicione konferencije “Invest Srpska 2023.” bio je vrijedan više od 128.000 maraka.

Najviše pojedinačnih ugovora “Mania” je potpisala s Radiotelevizijom Republike Srpske za videoprodukciju, ukupne vrijednosti 156.000 maraka.

Zamrzavanje imovine

Velika Britanija je sankcije ovoj kompaniji uvela zbog ranijih odluka kojima je Ustavni sud Bosne i Hercegovine organiziranje obilježavanja ovog datuma ocijenio neustavnim i diskriminirajućim, navodeći da su ovo aktivnosti koje ugrožavaju mir i stabilnost, kao i da se na taj način uspostavlja povlašteni položaj jedne etničke zajednice u odnosu na druge.

- Ugled “Manije” je sada s pravom ukaljan nakon što je profitirala na proslavama za koje se zna da su nezakonite i koje samo unose podjele među građane BiH - naveo je britanski ministar za Evropu Leo Dočerti (Docherty) povodom uvedenih sankcija.

Na ovaj način nastavlja se „udar po džepovima“ kako same RS tako i kompanija uvezanih s Miloradom Dodikom i vlastima u ovom entitetu. Podrivanje Bosne i Hercegovine ipak ima svoju cijenu, onu do koje je Dodiku i njegovom krugu najviše stalo – novčanu.

Sankcije Dodiku i Cvijanović

Velika Britanija je ranije izrekla sankcije zabrane ulaska u zemlju i zamrzavanja eventualne imovine članici Predsjedništva BiH Željki Cvijanović i predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku. Sankcije su im uvedene zbog pokušaja podrivanja legitimiteta i funkcionalnosti Bosne i Hercegovine, saopćeno je ranije iz britanske vlade.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.