LIČNOST DANA

Lars-Gunar Vigemark: Sagovornik građanima

Vigemark: Direktni susreti. Arhiv

Piše: S. D.

23.7.2019

Šef Delegacije Evropske unije u BiH Lars-Gunar Vigemark (Gunnar Wigemark) ozvaničio je jučer u Zenici okončanje projekta "PrEUzmi inicijativu", koji je njegov ured pokrenuo u našoj zemlji prije nekoliko mjeseci.  

Upravo ovim projektom, u kojem je u brojnim debatama ostvario direktan kontakt s građanima širom BiH, Vigemark je pokazao kako bi se i ovdašnji političari trebali odnositi prema ljudima u ovoj zemlji.

Svjestan da se pola pravne stečevine koju treba implementirati u bh. zakonodavstvo provodi na lokalnom nivou, Vigemark je iz prve ruke čuo šta je to što zanima građane o tome šta nose sa sobom evropske integracije, ali i čuo pitanja ljudi kako pristupiti sredstvima iz fondova EU i kako Evropa vidi širu perspektivu BiH i njene mogućnosti.

Bez obzira na to što je pred kraj mandata u BiH, Vigemark je, kada to nije pokazala većina vladajuće kaste, građanima poslao poruku da su i oni važni u procesu o kojem je do sada uglavnom stvarana slika da je rezerviran samo za političke elite.

Na ovaj način održao je i lekciju bh. političarima da bi trebali oslušnuti glas javnosti i barem na taj način uliti nadu da su u ovoj zemlji birači bitni i drugim danima osim u izbornim kampanjama. 

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.