LIČNOST DANA

Rifat Rijad Zaid: Hrabri sindikalista

Rifat Rijad Zaid. Arhiv

Piše: E. Sk.

7.10.2019

Skupština Saveza strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije poručila je još jednom Vladi FBiH kako je za rješavanje problema, a ne za njihovo guranje pod tepih. Upravni odbor na čijem je čelu Rifat Rijad Zaid, ima u narednim danima legitimitet da odabere metodu sindikalne borbe. 

Ovaj ljekar stavio se na čelo svojih kolega i hrabro korača da im riješi probleme.

Zaid je u svojim izjavama odmjeren i decidan. Insistira da Vlada FBiH napokon riješi višegodišnji problem i na taj način prekine mrcvarenje doktora medicine i stomatologije. Zbog toga i proteste najavljene ispred sjedišta Vlade FBiH, ne zove tim imenom, već apelom vlastodršcima da Prijedlog zakona o reprezentativnosti po skraćenom postupku pošalju u parlamentarnu proceduru.

Bez prijetnji, vođa sindikata traži da se u parlamentarnoj proceduri nađe Prijedlog zakona o reprezentativnosti, što je, uostalom, i obaveza izvršne vlasti. Svako ignoriranje takvih zahtjeva može proizvesti katastrofu u zdravstvenom sektoru.

Zaid proteste, odnosno apel 4.600 doktora medicine i stomatologije, ocjenjuje izvjesnim, a generalni štrajk bijelih mantila kao posljednju mjeru u slučaju da ignorantski odnos izvršne vlasti ostane model ponašanja.E. Sk.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.