LIFESTYLE

Belgijski Univerzitet savjetovao studenticama da nose dekolte

1.6.2017

Belgijski Univerzitet izdao je poseban i nesvakidašnji zadatak studenticama medicine, a to je da nose dekolte na ceremoniji dodjele diploma.

Poruke su e-mailom poslane studenticama u kojem stoji da je iz estetskog ugla, za mlade žene bolje da nose haljinu ili suknju, i naravno lijep duboki dekolte, prenio je BBC.

- Naravno, dame, ovaj savjet nije obavezujući - pisalo je dalje u poruci.

Muškarcima je savjetovano da na tom događaju koji će se desiti u junu nose odijelo.

U međuvremenu Univerzitet je putem Facebooka i Twittera, u ime Medicinskog fakulteta, uputio izvinjenje svim studenticama koje su dobile tu poruku i saopštio da je savjet bio neprikladan i protiv univerzitetskih vrijednosti.

Fotografija sa sadržajem sporne poruke objavljena je na Facebooku u grupi predviđenoj za ispovijesti studenata tog Univerziteta, a to je izazvalo gnjev kod mnogih.

Stotine studenata su odgovorile, optužujući Slobodni univerzitet za seksizam.

- Niko nema pravo da vam kaže kako bi trebalo da se osjećate u svojoj koži. Niko nema pravo da vam govori kako da se oblačite. Niko nema pravo da vam govori kako da igrate svoju ulogu žene. Niko nema pravo da oduzima tu slobodu koja je stečena (i još se stiče) takvom teškoćom - napisao je jedan od studenata.

Budući da u sekretarijatu Univerziteta nema muškaraca, pretpostavlja se da je e-mail poslala žena, izjavio je dekan Medicinskog fakulteta za belgijski RTL.

On je potvrdio da nije u pitanju podvala i da je e-mail zaista poslan te dodao da je također bio šokiran kada je saznao šta se desilo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.