LIFESTYLE

Dronovi kao punjači za električna vozila

Avaz.ba

18.10.2017

Američki patentni ured objavio je patentnu prijavu koju im je još 2014. godine dostavio Amazon, a tiče se rješavanja problema nadopunjavanja baterija u električnim vozilima i posljedično produženja njihovog dosega bez potrebe za zaustavljanjem na punjačima. Za ove se svrhe, smatraju u Amazonu, mogu iskoristiti posebno za te svrhe izrađene bespilotne letjelice.

Autonomni bi dronovi imali mogućnost "prepoznati" automobil koji je naručio punjenje po posebnom kodu na njegovom krovu. Potom bi sletjeli na njega, iz baterije koju nose, nadopunili baterije vozila, te bi se nakon obavljenog punjenja vratili natrag u bazu i tamo punili vlastite baterije.

Patentni je ured Amazonu odobrio patent za ovu ideju. No, kako je riječ o više od tri godine staroj ideji, iz današnje se perspektive čini da će ona teško ikada zaživjeti u stvarnosti. S obzirom na činjenicu da električni automobili dobivaju sve bolje baterijske sisteme i imaju sve veću autonomiju, te na sve veću izgradnju punjača i napredak tehnologije punjenja, potrebe za baterijskim dronovima sve su manje.

Osim toga, dronovi bivaju sve strože regulirani zbog opasnosti koje predstavljaju, a neke im zemlje pokušavaju ograničiti doseg samo unutar vidokruga operatera – pa se ovaj Amazonov patent lako već sada može svrstati među one bizarne koji su se jednom, nekome, učinili kao dobra ideja, ali su u praksi gotovo pa neizvedivi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.