LIFESTYLE

Žene hirurzi imaju manju stopu smrtnosti pacijenata

Avaz.ba

1.11.2017

Nadamo se da vam hirurzi neće pretjerano trebati, ali ako biste imali izbora birati između hirurginje ili hirurga, koga biste odabrali? Bi li spol hirurga učinio razliku? Nekima bi, jer se čak i u ovoj godini događaju slučajevi da se odbija operacija zbog ženskog ljekara.

Postotak hirurginja kontinuirano raste tokom posljednjih 50 godina u većini razvijenog svijeta. To nije samo velika stvar za ravnopravnost nego i zato što ako imate ženskog hirurga, manje je vjerovatno da ćete umrijeti unutar mjesec dana od operacije.

Stopa smrtnosti pacijenata poslije operacija koje obave hirurginje neznatno je manja nego kad su u pitanju hirurzi, pokazalo je tako nedavno provedena studija u Kanadi. Analiza je provedena na ukupno 104.630 pacijenata koji su bili podvrgnuti raznim operativnim zahvatima kod 3.314 različita hirurga. Pacijenti su bili prilagođeni uklanjanju varijabli kao što su posebni uvjeti, dob, spol i dohodak. Hirurzi su se također podudarali s obzirom na dob i iskustvo, kao i broj operacija koje su obavili i bolnicu u kojoj rade.

Iako je gotovo uvriježeno mišljenje kako su muški ljekari stručniji i spretniji, kanadsko je istraživanje pokazalo da su žene vještije, da sve upute slijede preciznije te da im je vještina komuniciranja s ostalim dijelom tima bolja.


Koautor studije dr. Raj Satkunasivam, hirurg bolnice Hjuston Methodist, kaže sljedeće: “Hirurgija je profesija u kojoj dominiraju muškarci, a ljekarke moraju biti ‘bolje od najboljih’ u toj struci kako bi uspjele”.

Brojčano izraženo, prema studiji se kod pacijenata koji su operirani od strane hirurginja u roku od 30 dana nakon operativnog zahvata dogodilo prosječno 12 posto manje komplikacija i smrti. Na svakih se 230 operativnih zahvata dogodila jedna smrt više kada bi ih obavljali muške kolege.

Rezultati studije su pokazali da hirurginje vjerovatno posvećuju više pažnje pacijentima te su manje sklone riziku pa će tako u slučaju nedoumice prije upitati za savjet ostale članove svog tima.

Autori studije svejedno poručuju da su rezultati istraživanja relativni i da se ne može još uvijek govoriti o pravilu, što znači da ne bi trebalo nipošto strahovati od ishoda operacije ovisno o spolu ljekara koji će nas operirati.

- S obzirom na to da isključenost žena iz procesa operativnih zahvata tokom historije i s obzirom na nevidljivi ‘stakleni strop’ kada su u pitanju rukovodeće funkcije, akademsko napredovanje i pravičnost u pogledu plaća hirurginja i hirurga, ova je studija jako značajna. Pokazuje kako bi trebala postojati jednakost među spolovima kad su u pitanju navedeni profesionalni standardi”, kaže dr. Hiter Logh (Heather Logghe), naučnica Univerziteta Thomas Jefferson u Filadelfiji.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.