ARHITEKTURA

Spektakularni toranj sa 87 spratova gradi se u Sankt Peterburgu

Pored komercijalnog dijela imat će i rezidencijalni, a sadržavat će i bolnicu, dvorane, teretane i naučni muzej s planetarijem

Spiralna zgrada visoka 462 metra

Avaz.ba

1.9.2018

S visinom od 462 metra, „Lakhta Centar“ u Sankt Peterburgu u Rusiji postat će nova najviša građevina u Evropi. Gradnja supervisoke spiralne kule bliži se kraju, a bit će završena 2019. godine. Zgrada ima šiljatu kulu čiji je vrh zarotiran u odnosu na bazu za 90 stepeni.

Najveća rotacija

Nakon megavisoke Šangajske kule, koja se uvrće oko svoje ose čak 120 stepeni, „Lakhta Centar“ postala je druga građevina na svijetu s najvećom rotacijom. Također, spektakularni toranj sa 87 spratova ponio je još jednu titulu - najsjeverniji neboder na svijetu.


Da bi ovako visoka građevina bila stabilna, u mekano zemljište morali su biti postavljeni šipovi dugi 82 metra. Temelj je zbog svoje dubine ušao u Ginisovu knjigu rekorda. Veliki izazov pri gradnji predstavljao je i jak vjetar koji na visini od 400 metara u Sankt Peterburgu puše i do 130 metara u sekundi. Po uzoru na Šangajsku kulu, rotacija građevine iskorištena je da smanji otpor vjetra.

 Napredna tehnologija

Glatka površina tornja načinjena je od 16.500 zakrivljenih staklenih ploča s automatskim sistemom za zatamnjivanje kako bi se poboljšala energetska efikasnost zgrade. U „Lakhta Centar“ integrirane su i druge napredne tehnologije koje unapređuju održivost: vakuumski sistem za odlaganje otpada, hladni akumulatori i liftovi s energetskom rekuperacijom.

Zgrada će pored komercijalnog dijela imati i rezidencijalni, a sadržavat će i bolnicu, dvorane, teretane i naučni muzej s planetarijem. Iznad 360 metara visine nalazit će se panoramski plato i restoran koji će postaviti još jedan rekord. To će biti najviši panoramski restoran u Evropi.

quote
<p>Po uzoru na Šangajsku kulu, rotacija građevine iskorištena je da smanji otpor vjetra</p>
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.