PROJEKTI

Novi toranj, visok 928 metara, imat će 210 spratova

Pri vrhu će biti istaknut ovalni dio u obliku cvjetnog pupoljka, u kojem će biti 10 platformi s kojih će se pružati pogled na grad, ali i šire područje

Cijeli projekt trebao bi koštati skoro milijardu dolara. Ilustracija

Avaz.ba

13.9.2018

Dubai, najveći grad Ujedinjenih Arapskih Emirata, mogao bi se prozvati prijestonicom supervisokih nebodera. U ovom stoljeću tamo su izgrađene desetine novih nebodera, od kojih su čak 22 viša od 300 metara, a još 19 ih je visoko između 250 i 300 metara.

Svjetlosna zraka

Među njima je najpoznatiji “Burj Khalifa”, koji, nakon što je otvoren 2010. godine, nosi titulu najvišeg nebodera na svijetu, s visinom od čak 828 metara od podnožja do vrha. No, tu titulu mogao bi izgubiti već za dvije do tri godine, i to od tornja koji se, također, gradi u Dubaiju u sklopu velikog rezidencijalno-poslovnog projekta “Dubai Creek Harbour”.



Toranj će krasiti Dubai. Ilustracija

Iako arhitekti i građevinari ne žele otkriti precizne dimenzije novog tornja, neslužbeno nazvanog “The Tower at the Dubai Creek Harbour”, više medija pisalo je kako će biti visok čak 928 metara, tačno 100 metara više od “Burj Khalife”. Ranije se ove godine čak špekuliralo da bi mogao biti visok i 1.300 metara, ali se ta brojka čini preuveličanom.

 Poznati arhitekt

Poznato je da će novi toranj imati čak 210 spratova i da će pri vrhu biti istaknut ovalni dio u obliku cvjetnog pupoljka, u kojem će biti 10 platformi s kojih će se pružati pogled na grad, ali i šire područje. Osim toga, s tornja će tokom noći visoko u nebo biti usmjerena snažna svjetlosna zraka.

Cijeli projekt trebao bi koštati skoro milijardu dolara, a vjerovatno i više od toga s obzirom na nepredviđene troškove koji su uobičajeni kod ovakvih megaprojekata. Dodatnu vrijednost daje i podatak da je u njegovom projektiranju učestvovao i svjetski poznati arhitekt, Španac Santijago Kalatrava (Santiago Calatrava).

Rekorder iz Džede

Ako “The Tower at the Dubai Creek Harbour” zaista bude visok 928 metara, titulu najviše zgrade na svijetu mogao bi izgubiti nekoliko godina nakon otvorenja. U Saudijskoj Arabiji, u gradu Džedi, gradi se, naime, “Toranj Kraljevstva”, koji bi trebao premašiti visinu od jednog kilometra.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.