GASTRONOMIJA

Neobično jelo sablaznilo kuhare: Rat zbog kuhanih jaja, ko bi ovo probao

Recept za kuglof ovih dana izazvao haos među internetskim kuharima-amaterima

Iskusni kuhari i kuharice s društvenih mreža bili su zgroženi.. Twitter

Avaz.ba

9.10.2019

Kuhanje je veoma kreativan i opuštajući proces pa ga mnogi koriste kao idealnu antistres terapiju. Mnogi prilikom kuhanja eksperimentiraju i tako smišljaju nove gastro poslastice. 

Katkad eksperiment ode u pogrešnom smjeru pa izazove skandal u gastronomskoj zajednici kao što je slučaj s receptom za kuglof koji je ovih dana sablaznio internetske kuhare-amatere. 

Teorija i praksa

Recept koji je izazvao verbalni rat zapravo je recept za kuhana jaja, ali na dosad neviđen način. Neko je, naime došao na ideju da 20-ak jaja razbije u posudi za kuglof. Prethodno posudu treba poprskati uljem kako bi se jaja lakše odvojila od zidova kad budu pripremljena. 


Potom se kuglof stavlja u "vruću kupku", odnosno posudu s kipućom vodom. Od velike je važnosti da nivo kipuće vode bude ispod ivice posude za kuglof kako se voda ne bi prelila u jaja. Nakon 20 do 30 minuta, jaja će biti savršeno tvrdo kuhana. 

Recept djeluje praktično, čak i dekorativno kada se posuda prelije te izađe bijelo-žuti kuglof. Međutim, iskusni kuhari i kuharice s društvenih mreža bili su zgroženi.

Tresu se kao želatin

Oni koji su pak isprobali recept u praksi napisali su da su jaja iz kuglofa iskoristili za salate, ali da u stvarnosti ne izgledaju uopće lijepo kada su gotova jer se tresu kao želatin.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.