NESVAKIDAŠNJE NAVIKE

"Pink Pantere" s razlogom nazivaju "pljačkašima umjetnicima"

Nadimak je banda dobila tek nakon spektakularne pljačke u Londonu, nakon koje su dijamantski prsten sakrili u teglici kreme

Mete ove kriminalne grupe se nalaze u državama na nekoliko kontinenata. Ilustracija

A. K.

21.5.2021

Pripadnici organiziranih kriminalnih grupa, za razliku od običnih kriminalaca, imaju nesvakidašnje navike. Kada izađu iz zatvora, na primjer, oni mjesecima ne rade ništa, već se posvete porodici i vrijeme provode kod kuće kako bi nadoknadili sve ono što su propustili dok su boravili iza rešetaka.

Kada idu na odmor, ista je priča. Vraćaju se u rodnu zemlju da bi vidjeli rođake, tamo provode dvije - tri sedmice, idu malo na more i sklanjaju se od policije. I tako uspješno bježe godinama.

"Pljačkaši umjetnici"

Ipak, ne mogu da se kriju dovijeka. Tako je krajem prošlog mjeseca uhapšen Zvjezdan Begić (46), član ozloglašene kriminalne grupe, rodom iz Crne Gore. On je uhvaćen u Argentini, a za njim je tragao Interpol zbog pljačke najmanje dvije zlatare, jedne u Kanu i druge u Milanu. Begić je uhvaćen u jutarnjim satima, kada je na napuštao svoj stan u Beunos Ajresu. Kod njega su pronašli skoro 58.000 dolara, 870 eura i još nešto novca u raznim valutama. Također, kod njega su pronađena i lažna dokumenta, ukjučujući i vozačku dozvolu na ime državljanina Argentine koji je rođen 1982. godine, pišu lokalni mediji.

Interpol Begića vodi kao člana "Pink Pantera". To ime je banda dobila 2007. godine, dok je trajala istraga o pljačkama više od 100 zlatara širom Evrope. Svaka je imala jedan "zajednički činilac" - lopovi su bili iz neke od zemalja bivše Jugoslavije. Njihove pljačke su toliko "glamurozne" i spektakularne da pojedini kriminolozi članove ove bande nazivaju "pljačkašima umjetnicima".

Nadimak je banda dobila tek nakon spektakularne pljačke u Londonu, nakon koje su dijamantski prsten sakrili u teglici kreme - slična scena snimljena je u čuvenom filmu istog imena.

Tada je Interpol oformio specijalan tim, bili su zaduženi za "Pink Panter projekat" i jurili su lopove u više od 20 zemalja. Mnogi osumnjičeni učestvovali su u ratovima koji su se na našim prostorima vodili devedesetih.

Mete u više država

Njihove mete su se nalazile u nekoliko država i na nekoliko kontinenata. Pljačka u Japanu 2004. godine smatra se za najveću i najuspešniju jer su ukrali čuvenu ogrlicu "Kontesa od Vandoma" sa 116 manjih i jednim krupnim dijamantom, vrijednu 27 miliona dolara. Najspektakularnija je bila u Dubaiju gdje su 2007. automobilima upali u tržni centar i odnijeli nakit vrijedan 11 miliona dolara. Operisali su i u Švajcarskoj, Francuskoj, Lihtenštajnu, Monaku, Njemačkoj, Luksemburgu, Španiji…

Inspektori su shvatili da je u pitanju više nezavisnih bandi koje haraju Evropom. Jedino se znalo da im je vjerovatno zajednički "naručilac", ali i to da pojedinci rade za više bandi. Za razliku od narko kartela, ovi kriminalci nisu imali ni šefove, niti postoji hijerarhija.

Prema podacima do kojih je došao Interpol, Begić je jedan od trojice lopova koji je opljačkao zlataru "Paradiso Luxury" u Milanu. Tada je ukradeno više od 20 dragocijenih satova - od Roleksa, preko Pateka do Kartijea, kao i dvije narukvice ukupne vrijednosti oko 200.000 eura. Terete ga i za pljačku zlatare u Sen Tropeu, iz koje je također odnijet skupocen nakit...

Ono što policiji nije jasno jeste šta je Begić tražio u Buenos Ajresu. Sumnja se da je u zemlju stigao iz Brazila, nekad tokom 2015. ili 2016. godine. Vjeruje se da je u zemlju ušao sa ukrajinskim pasošem na ime Timofi Vanenko.

- U Argentini za takvog tipa nema posla... Mora da se krio ili je bio na odmoru - rekao je za lokalne medije Argentinac koji je hapšen zbog pljačka zlatara po Španiji.

Sumnja se da je Begić došao u Argentinu da se sretne sa jednim parom koji je ranije upoznao u Italiji. Navodno otkako je ušao nije napuštao Argentinu, bar ne pod imenom Vanenko.


Učenje stranih jezika

Ono što je navodno specifično za sve članove "Pink Pantera" jeste dobro poznavanje jezika. Navodno svaki član koji je završio iza rešetaka, koristio je vrijeme u zatvoru da ovlada najmanje još jednim stranim jezikom.

- Oni tamo samo treniraju i pričaju jedni sa drugima, ali su zatvorena grupa - tvrdi jedan Čileanac koji je robijao u Rimu u istom paviljonu gdje je bila smještena i grupa Pantera.

On se prisjetio i jedne anegdote. Rekao je da se jednog dana posvađao sa grupom Nigerijaca. Čileanac je jednog udario, a potom su oni čoporativno krenuli na njega. Međutim, Čileancu su u pomoć priskočili Panteri. Na savršenom italijanskom su im "objasnili" da je "Čileanac iza rešetaka zbog pljački, a oni zbog trgovine narkoticima".

- Rekli su mu da dileri nema šta da se petljaju sa lopovima - tvrdi Čileanac.

Zaradu od ukradenog nakita članovi su uglavnom investirali u otadžbini, poneko je i u Španiji. Neki su novac koristili da putuju po svijetu i uživaju. Jedan od članova je navodno 2020. godine otkrio da je novac koristio da proputuje Brazil, Južnu Afriku i Keniju.


Imaju konkurenciju

Pljačke bandi kakvoj pripada Begić poznate su širom Evrope, ali i Azije. Podsjetimo, 2010. godine Crnogorac Rifat Hadžiahmetović uhapšen je na Kipru i izručen je Španiji gde su ga tražili zbog pljački zlatara na Tenerifima. Iz Španije su ga poslali u Japan, gdje su ga teretili za pljačke u Tokiju...

Međutim, nisu "Pink Panteri" jedini koji "operišu" po Evropi. Ima i Kolumbija svoju verziju "Pantera", koji su poznati kao "Los Internacionales". Ipak, oni osim pljačke zlatara, imaju poduži spisak drugih krivičnih dela. Oni koji kradu nakit uglavnom se drže teritorije SAD, međutim, svako malo neko od članova se nađe na području Evrope, a "snimljeni" su kako djeluju i u Izraelu, Maleziji i u Dubaiju.

I Argentinci su bili "poznati" u Evropi po pljački zlatara, doduše, već neko vrijeme su u "penziji". Zlatno doba za Argentince bilo je tokom 60-ih i 70-ih godina prošlog vijeka.

Čak je i Horhe Vilarino, poznati lopov iz tog vremena, putovao u Milan i Madrid da odradi posao. Argentinski "eksport kriminalci" poslovali su do sredine 90-ih, a onda su došli neki novi klinci, i to uglavnom iz Kordobe. Prema podacima policije, čak 80 odsto Argentinaca koji su spremni da počine neko krivično djelo dolaze sa ovog područja.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.