ISHRANA

Zimi može i zamrznuto

Najbolje je, doduše, koristiti svježe povrće, ali to uvijek i nije moguće

Bebi do godinu dana nisu potrebni začini. Ilustracija

"Bebe i mame"

20.1.2019

Nakon voća, povrće bebama osigurava potrebne vitamine i minerale. Zato je  ono neophodno jelovniku, mada mala djeca često nisu oduševljena njime. No, to uopće nije razlog da vi odustanete od povrća. Najbolje je koristiti svježe,  ali može i zamrznuto, posebno u zimskim danima.  

A sada, mala pomoć mladim i nedovoljno iskusnim mamama - evo kako ćete spremati kućne kašice:

- Kukuruz

Kašica od kukuruza je vrlo jednostavna. Zrna se kuhaju sve dok "meso" ne izađe iz opni. Tada ga procijedite i propasirejte kroz gustu cjediljku. Kašicu razrijedite vodom, majčinim mlijekom ili adaptiranim mlijekom.

- Grašak ili buranija

Povrće očistite i isijecite na komadiće. Stavite ga u šerpicu i prelijte vodom. Kuhajte na laganoj vatri dok ne omekša, a po potrebi dolijevajte vodu. Kuhano povrće procijedite, izmiksajte i po potrebi razrijedite supicom u kojoj se povrće kuhalo.

- Mrkva

Mrkvu operite, oljuštite i isijecite na tanke kolutiće. Prelijte vodom i lagano kuhajte dok ne omekša. Ako je beba mlađa od osam mjeseci, onda mrkvu procijedite i u blenderu napravite kašicu koju ćete po potrebi razblažiti običnom prokuhanom vodom. Ako je beba starija, mrkvu samo izgnječite i pomiješajte sa supicom u kojoj se kuhala.

- Krompir

Krompir možete oguliti i isjeći na kockice (ili ga peći, kuhati u ljusci, ali tada vodite računa da ga prethodno dobro operete). Kockice krompira stavite u šerpicu i prelijte vodom. Kuhajte na laganoj vatri i vodite računa da voda ne ispari.

Krompir procijedite i pasirajte, a za razrjeđivanje kašice možete koristiti vodu u kojoj se krompir kuhao, majčino mlijeko ili adaptirano mlijeko.

- Tikvice

Birajte manju, mladu tikvicu, dobro je operite, ogulite i isijecite na male kocke. Stavite komadiće tikvice u šerpicu, dodajte vodu i lagano kuhajte. Izgnječite ili obradite u blenderu, zavisno od starosti bebe.

Zapamtite

1. Ne solite kašice za bebe.

2. Bebi do godinu dana nisu potrebni začini, a kasnije o tome razgovarajte s pedijatrom.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.