KORISNO

Drveno posuđe izbacite iz kuhinje, ovo je razlog

Lijepo izgledaju, ne grebu po tavi, jeftine su i prirodne

Zadržite ih kao ukras. OISHYA

Z. K.

14.1.2023

Drveno posuđe može se naći u svakom domaćinstvu. Neki čak imaju varjače od prije nekoliko ili nekoliko desetina godina. I iako smo pobornici njegovanja tradicije u ovom slučaju kaže se ne. Stručnjaci savjetuju da drvenu varjaču što prije zamijenite modernom silikonskom.

Šta fali drvenim varjačama? Lijepo izgledaju, ne grebu po tavi, jeftine su i prirodne. Nažalost, osim ovih prednosti, imaju i jedan nedostatak koji ih potpuno diskvalificira. Ako ne možete da ih bacite, zadržite ih kao ukrase. Ali nikada više ne bi trebalo da koristite drvene varjače kada kuhate hranu.

Met Preston (Matt), australski kuhar i sudija na lokalnom Master Chef programu, razvio je "test drvenom kašikom". Omogućava vam da odredite da li se predmet i dalje može koristiti ili se možete baciti.


@miss.clean.with.me I was not prepared for this🤢 Tiktok teaches me so much! #clean #cleaning #satisfying #asmr #cleantok #foryou #fyp ♬ Bubble pop electric - 𝒂𝒖𝒅𝒊𝒐𝒔 ꨄ

Metoda koju on predlaže je vrlo jednostavna, a sve što vam treba je čaša tople vode. Stavite drvenu varjaču u to i ostavite 20 minuta. Po povratku, možda ćete biti veoma iznenađeni. I to je prilično negativno – primjetit ćete vodu punu prljavštine.

Ideju australiskog kuhara sada je opozvao jedan od korisnika TikTok-a. Snimila je video na kojem drvenu kašiku stavlja u ključalu vodu.

- Nisam bila spremna za to – sa gnušanjem komentariše efekat. Verovatno niste ni vi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.