KORISNO

10 osnovnih savjeta do prekrasnog vrta

Proljeće je dobro vrijeme za početak sadnje i kopanja, iako priprema može početi i prije nego što se snijeg otopi

Uživajte u svom vrtu. Instagram

M. Z.

30.1.2023

Proljeće je dobro vrijeme za početak sadnje i kopanja, iako priprema može početi i prije nego se snijeg otopi. Vrtlari provode većinu ljeta zalijevajući, plijeveći i promatrajući biljke kako rastu. Jesen je dobro vrijeme za sadnju drveća, grmlja, gomolja i nekih trajnica.

Definirajte ideju

Hoće li to biti povrtnjak? Vrt s ljekovitim biljem? Vrt s cvijećem? Ako odlučite saditi cvijeće, želite li jednogodišnje biljke, koje morate presađivati svake godine, ali koje cvatu većinu ljeta, ili pak više volite trajnice, koje imaju kraću cvatnju, ali cvatu svake godine? Možete ih i pomiješati – naposljetku, to je vaš vrt. Mali savjet: započnite s malenim. Bolje je uspjeti s malo, nego propasti s puno.

Izaberite mjesto

Gotovo svo povrće i većina cvijeća treba oko šest sunčanih sati dnevno. Provedite dan na izabranom mjestu i promatrajte kako se sunce kreće preko prostora. Možda prima više sunca nego što ste mislili, ali ne očajavajte ako je vaš prostor većinom neosunčan; mnoge biljke podnose sjenu. Provjerite kartice biljke i pitajte osoblje vrtnog centra o zahtjevima sunčanih sati pojedine biljke.

Smjestite vrt na mjesto gdje će dobivati pažnju – iza stražnjih vrata, blizu poštanskog sandučića, kraj prozora kroz koji gledate dok sušite kosu. Smjestite ga dovoljno blizu dovoda vode kako bi vam zalijevanje bilo lakše.

Očistite tlo

Riješite se busena zemlje koji prekrivaju područje koje planirate zasaditi. Ako želite brze rezultate, možete ih iskopati, no lakše je prigušiti ga novinama. Sloj od pet listova je obično dovoljno debeo; udvostručite ga ako je travnjak prekriven prstenastim troskotom ili portugalskom travom. Raširite sloj komposta debeo 6,7 cm (ili kombinaciju zemlje za sadnju i zemlje iz gornjeg sloja tla) na novine i pričekajte. Trebat će oko četiri mjeseca dok se kompost i papir raspadnu.

Ako ne želite čekati ili ako je područje pokriveno korovom poput dobričice (Glechoma hederacea) bolje je iskopati zemlju.

Oplemenite zemlju

Zemlja stalno treba pojačanje. Rješenje je jednostavno: organska tvar. Dodajte sloj komposta debljine do 7,6 cm, trulog lišća, isječene suhe trave ili starog gnojiva. Ako kopate zemlju (pogledajte korak 5), zaorite organsku tvar u nju. Ako odlučite ne kopati ili ako radite na čvrstoj gredici koju ne možete kopati, ostavite organsku tvar na površini i ona će pronaći put do zemlje za nekoliko mjeseci.

Da biste bolje upoznali zemlju, napravite test zemlje konzultirajući poljoprivredno – savjetodavnu službu. Oni će vas voditi kroz cijeli proces: koliko zemlje treba premjestiti iz kojeg dijela vrta te koje je najbolje vrijeme za ubiranje plodova.

Kopati ili ne kopati

Kopanje čini zemlju rahlijom pa korijenje može lakše prodrijeti. No kopanje za vrijeme prevelike vlažnosti zemlje ili pak suše može uništiti njezinu strukturu. Kopajte samo kada je zemlja dovoljno vlažna da možete oblikovati lopticu u šaci, ali opet ne dovoljno suha da se raspada kada je pustite. Koristite lopatu ili grabljice kako biste nježno okrenuli 20-30 cm zemlje, dodajući organsku tvar iz koraka 4. U povrtnjacima i gredicama s jednogodišnjim biljkama, okrećite zemlju samo jednom godišnje u proljeće prije sadnje.

Izaberite svoje biljke

Neki ljudi mjesecima pretražuju kataloge; neki se zapute u vrtni centar i kupe što im se svidi. Obje metode su dobre ako izaberete biljke primjerene za vaše podneblje, zemlju i količinu sunčeve svjetlosti u vrtu. Možete čak potražiti na internetu biljke koje želite kupiti. Evo nekoliko lako održivih biljaka za početnike:

Jednogodišnje biljke: uresnica, kadifa, nedirak, iglica, neven, suncokreti, cinija.

Trajnice: ruska kadulja, vunasti čistac, crnooka pupavica, purpurna ehinacija, plamenak, vrtna maćuhica i dolinski ljiljan.

Povrće: zelena salata, paprika, rajčica i krastavci.

Stavite ih u zemlju

Neke biljke poput vrtnih maćuhica i lisnatog kelja podnose hladnoću pa ih možete saditi u jesen ili kasnu zimu. S druge strane, rajčice i većina jednogodišnjeg cvijeća osjetljivi su na hladnoću pa ih nemojte saditi dok na vašem području ne prođe opasnost od mraza. Srednje proljeće i jesen dobro su vrijeme za sadnju višegodišnjeg cvijeća.

Neke biljke poput zelene salate i suncokreta lako se uzgoje iz sjemena. Možete ih posijati izravno u vrt. Ne zaboravite pročitati naputke o vremenu sadnje, dubini sadnje i udaljenosti između sjemenki na kartici sa sjemenom. Ako ste avanturistički početnik možete započeti sezonu sijući sjemenke unutra prije zadnjih mrzlih dana. Možete kupiti posude ili gume posebno dizajnirane za sadnice kao i mješavine zemlje za sadnice (dostupne u vrtnim centrima). Slijedite upute na paketićima sa sjemenkama i postavite posude na sunčane prozorske daske ili ispod izvora umjetne svjetlosti ako nemate adekvatnog mjesta pod prozorom. Održavajte sjemenke i mladice vlažnima, ali ne mokrima (jer će istrunuti). Lakša metoda je kupiti mlade biljke, sadnice. Samo iskopajte rupu i zasadite ih u zemlju.

Zalijevajte

Sadnice nikada ne bi trebale ostati bez vode stoga ih zalijevajte svaki dan dok su malene. Količinu vode smanjujte kako biljke rastu. Nove sadnice također trebaju često zalijevanje – svaki drugi dan – dok se korijenje ne učvrsti. Učestalost zalijevanja nakon ovoga ovisi o zemlji, vlažnosti klime i učestalosti kiše. Biljke vape za vodom kada oslabe usred vrućeg dana. Zalijevajte ih polako i duboko tako da se voda upije, a ne pobjegne sa strane. Zalijevajte u rano jutro kako biste izbjegli isparavanje.

Malčirajte

Pokrijte zemlju slojem malča kako biste spriječili proboj korova i zadržali vlažnost biljaka. Postoji mnogo vrsta malča, od iglica bora do kokosovih ljuski i korica debla. Za povrtnjak ili gredice jednogodišnjih biljaka izaberite malč koji se razgradi za nekoliko mjeseci. Za trajnice izaberite malč duljeg trajanja poput korica debla.

Održavajte

Vaš vrt je na dobrom putu. Nastavite zalijevati kad je potrebno i čupajte korov prije nego naraste. Gnojite suhim gnojivom u sredini sezone. Ako koristite tekuće gnojivo, gnojite svaki mjesec. Sjetite se stati i pomirisati štogod uzgajali.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.