URADI SAM

Kako očistiti mrlje od crvenog vina

Mrljama od crvenog vina treba pažljivo pristupiti pri njihovom čišćenju

Tvrdokorne mrlje nije lako očistiti. Printscreen

M. Z.

22.2.2023

Želite znati kako očistiti mrlju od crvenog ili crnog vina? Prije negoli se odlučite vaš odjevni predmet od tkanine odnijeti na hemijsko čišćenje i potrošiti određenu svotu novca, pokušajte s nekim od sljedećih savjeta. Postoje načini kako bi i sami uklonili nezgodne mrlje. 

Mrljama od crvenog vina treba pažljivo pristupiti pri njihovom čišćenju. Tvrdokorne su i veliki problem je što se konstantnim trljanjem mrlja može još više uvući u tkaninu, odjeću, ili npr. tepih. U nastavku naučite kako ukloniti mrlju od crvenog vina.

Šta vam je potrebno 

– papirnati ručnici

– so

– kisela voda

– deterdžent za uklanjanje mrlja

– tekući sapun

Mrlju polijte kiselom vodom, ali nemojte odmah početi trljati. Što brže polijete mrlju kiselom vodom, manja je šansa da će se uvući u tkaninu.

Pospite mrlju s malo soli, ne previše, no ipak dovoljno da prekrije cijelu površinu. Ostavite so da djeluje otprilike 30 minuta, te je nakon toga usišite ili otresite s tkanine.

Tapkajte mrlju

Nakon što ste otresli so, papirnatim ručnicima polako tapkajte mrlju.

Ključno je da mrlju ne trljate, kako ne bi još dublje prodrla u tkaninu. Nakon određenog vremena, uvidjet ćete kako je mrlja od crnog vina lagano posvijetlila i odvojila se od tkanine.

Nakon što ste odradili sve korake, mrlju ponovo isperite kiselom vodom.

I na kraju, mrlju ćete vrlo lako u potpunosti ukloniti nekim od deterdženata za pranje veša.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.