NE BACAJTE GA

Tri nevjerovatne primjene taloga od kafe

Bez sumnje, talog od kafe je jedna od stvari koje najviše bacamo

Više namjena. Printscreen

M. Z.

26.2.2023

Bez sumnje, talog od kafe je jedna od stvari koje najviše bacamo. Ne znaju svi da postoji mnogo različitih primjena u različitim oblastima – od baštovanstva i održavanja kuće do njege tijela. Otkrijte neke od njih i učinite svoj životni stil još zelenijim! 

U vrtu

Talog od kafe je odlična alternativa hemijskim đubrivima. Pomiješajte ga sa vodom i stavite u cvjetne gredice da bi cvijeće i biljke uzgajale 100 % prirodno. U svom čistom obliku, nepomiješan s vodom, zaštitit će biljke od mrava i drugih štetočina.

Primjena u kuhinji

Talog kafe možete koristiti za čišćenje lonaca i tiganja, posebno za uklanjanje masnih kora sa roštilja. Ako vaš namještaj ima male ogrebotine, možete nanijeti talog kafe na njih vlažnim K-vrhom da biste prikrili štetu.

Također možete pokriti dno kante za smeće slojem taloga od kafe da biste se borili protiv loših mirisa. Kafa je također dobar dezodorans za ruke, koristite je da biste se oslobodili mirisa luka i bijelog luka nakon kuhanja. Samo ga pomiješajte sa Marsejskim sapunom u prahu.

Njega lica i tijela

Koristite talog od kafe kao piling za lice i tijelo. Pomiješajte ga sa maslinovim uljem ili drugim biljnim uljem da bi vaša koža bila meka i nahranjena. Ista mješavina kao i za piling, uz dodatak kašike zelene gline osušene na suncu, odlična je za masiranje i smanjenje kesa ispod očiju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.