ALTERNATIVA LIJEKOVIMA

Ovo su prirodni lijekovi protiv nesanice

Nesanica, ako potraje, može utjecati na naše emocionalno i fizičko zdravlje

Pobijedite nesanicu. Printscreen

M. Z.

26.2.2023

Nesanica, ako potraje, može utjecati na naše emocionalno i fizičko zdravlje.

Depresija i dijabetes

Također, negativno utječe i na pamćenje, koncentraciju i raspoloženje i povećava rizik od depresije, gojaznosti, dijabetesa tipa 2, bolesti srca i visokog krvnog pritiska. Srećom, postoje jednostavna, prirodna rješenja koja mogu da poboljšaju san. Ljekari smatraju da je bolje prvo pokušati da pomognemo sebi uz pomoć nekog prirodnog sredstva nego antidepresivima ili sličnim lijekovima.

Mlijeko je jedno od najefikasnijih. Osobama koje su fizički aktivne dobro će doći proteini iz mlijeka koji se sporo razgrađuju i tako hrane mišiće, a ne masno tkivo. Još jedan napitak koji je dobro popiti prije spavanja i koji rješava problem nesanice jeste šolja toplog čaja od kamilice. Ovaj čaj djeluje poput sredstva za smirenje. Potiče stvaranje glicina – neurotransmitera koji opušta nervni sistem i djeluje poput blagog sedativa. 

Sok od grejpa

Također, čaj od kamilice regulira i tjelesnu temperaturu i tako nam pomaže da brže i lakše zaspimo. Prije spavanja nije preporučljivo piti voćne sokove, osim jednog – soka od grejpa. Decilitar prirodnog soka od grejpa može pomoći da i noću sagorite masnoću iz tijela. Ovaj napitak regulira biološki dnevni ritam i pomaže u sagorijevanju masti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.