DA BUDE SVJEŽE I LIJEPO

Uredite svoj dnevni boravak u modernističkom stilu

Obično najdojmljivije izgledaju kontrastni stilovi

Uredite dom u modernističkom stilu. Twitter

E. T.

2.4.2023

Dnevni boravak je prostor gdje se provodi dobar dio života. Postoje ljudi koji uveliko vode računa o tome. Ima i onih kojima je svejedno gdje će biti fotelja, gdje dvosjed a gdje stol. 

Pri uređenju dnevnog boravka prvo je potrebno odrediti u kojem ćete stilu urediti svoj životni prostor, budući da nasumično kupovanje namještaja bez potpune ideje kako će u konačnici vaš dnevni boravak izgledati rijetko vodit do stilski uređenog dnevnog boravka. 

Šta je najpopularnije

 Iako su jedno vrijeme bili jako popularni dnevni boravci uređeni u orijentalnom stilu, trenutno su najpopularniji modernistički, savremeni, tradicionalni, toskanski i industrijski stil uređenja. Kako se odlučiti za pojedini stil, ovisi o građevini i okruženju u kojem se nalazi vaš stan. 

Obično najdojmljivije izgledaju kontrastni stilovi, a najmanje upadaju u oči i doimaju se najprilagođenije slični stilovi. To bi značilo da ako želite impresionirati svojim stilom odlučite se za kontrast okruženja sa svojim dnevnim boravkom. Ako živite u novosagrađenoj luksuznoj zgradi odlučite se za industrijski ili tradicionalni stil, a primjerice ako živite na selu, modernistički i savremeni stil ostavit će vaše goste bez riječi. 

Ugodan životni prostor

S druge strane ako ne želite biti primijećeni, nego tek ugodan životni prostor koji neće uzrokovati puno komentara, neka se okruženje i uređenje podudaraju. U tom slučaju za uređenje kuće u predgrađu ili na selu se odlučite za tradicionalni stil, ako živite u zgradi starije gradnje za industrijski, a ako živite u luksuznoj zgradi za savremeni ili modernistički.

Uređenje u modernističkom stilu, vezanim s minimalističkim, podrazumijeva malo namještaja, čistih linija, bez natrpanosti ili puno ukrasnih predmeta. Modernistički stil naglašava jednostavne i funkcionalne linije, a oslanja se na masovnu proizvodnju. Obično je neutralan, a najpopularnija je boja bijela, iako se ponekad dodaju neke vibrantne boje da bi se dobio dramatičan efekt.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.