BIT ĆE KAO NOVE

Stručnjakinja podijelila trik uz koji vaše farmerke više nikada neće izblijedjeti u pranju

Svi znamo koliko je frustrirajuće kada farmerke izblijede nakon samo nekoliko pranja

Čuvajte boju odjeće. Instagram

M. Z.

19.7.2023

Svi znamo koliko je frustrirajuće kada farmerke izblijede nakon samo nekoliko pranja, no stručnjakinja za pranje veša podijelila je svoje najbolje savjete kako osigurati da vaše tamne farmerke izgledaju poput novih.

Tri pranja

Ne postoji ništa iritantnije nego kad vaše omiljene tamnoplave ili crne farmerke izblijede u pranju. Koliko god bili pažljivi, boja s vremenom izblijedi i uništi se. Iako farmerke ne treba prati toliko koliko drugu odjeću, preporučuje se pranje svaka tri do deset nošenja. Međutim, nakon tri pranja znate da će boja ionako početi blijedjeti, prenosi Mirror.

Sara Dempsej (Sarah Dempsey), stručnjakinja za čišćenje i pranje veša, podijelila je jednostavan trik uz koji vaše farmerke nikada više neće izblijedjeti tokom pranja. Otkrila je kako spriječiti da tamne farmerke izblijede u pranju, kao i kako spriječiti da boja iscuri i uništi ostalu odjeću.

Sirće i so

Sara je savjetuje:

- Okrenite tamne farmerke naopako prije pranja i koristite deterdžent za očuvanje boje. Perite slične tamne boje zajedno i održavajte nisku temperaturu pranja, koristite hladno pranje ako je potrebno. Povremeno, namakanje tamnih farmerki u bijelo sirće i so pomaže da se boja učvrsti na tkanini i usporava izbljeđivanje.

Kako biste ovo mogli isprobati, morat ćete dodati malo destiliranog bijelog sirćeta i soli u zdjelu ili kantu punu vode. So pomaže da se boja učvrsti u farmerkama, dok sirće sprečava ispuštanje boje zadržavajući boju u vlaknima. So ima i druge svrhe prilikom čišćenja jer se može koristiti i na drugim tkaninama za posvjetljivanje boja i uklanjanje mrlja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.