OSIM ŠTO OSVJEŽAVA

Dinja jača imunitet i sprečava dehidraciju

Sadrži izuzetno malo kalorija i masti, a njen plod sadrži 95 posto vode

Jedan od najboljih izbora za vrele ljetne dane. Instagram

E. Ag.

19.7.2023

Dinja nije voće, već povrće iz porodice krastavaca. Ona sadrži izuzetno malo kalorija i masti, a njen plod sadrži 95 posto vode, 1 procent belančevina, 5,5 posto šećera, jedan gram biljnih vlakana, limunsku kiselinu...

Bogata je vitaminima kao što su karoten, vitamin B i vitamin C, a od minerala sadrži fosfor, kalcij, magnezij, kalij, željezo, cink...

Zbog toga je, uz lubenicu, jedan od najboljih izbora za vrele ljetne dane, ne samo u kriškama već i kao baza za osvježavajuće sokove, frapee, i kao dodatak egzotičnim i ukusnim brusketima, uz kombinaciju sa nekim slanim namirnicama, poput pršute.

Postoji više vrsta dinje, a kod nas su najzastupljenije one koje imaju narandžastu ili žutu unutrašnjost, kao i zelena, koja je nešto manja i poznata kao ananas dinja.

Dinja je zdravija od lubenice

Bogatstvo u količini vitamina C nosi brojne koristi za naše zdravlje, posebno u smislu jačanja imuniteta, a visok nivo kalija u dinji važan je za pravilan rad srca. Dinja sadrži čak tri puta više kalija nego lubenica. Vitamin B pomaže u oslobađanju tijela od toksina, a bakar u regeneraciji kože. Također, sadrži karotenoide – antioksidante koji pomažu u održavanju zdrave funkcije oka, i folate bez kojih nema normalnog razvoja naših ćelija. U dinji ima i dosta vlakana i fitonutrijenata, a ima i nizak glikemijski indeks.

Za bolji vid i zdravlje očiju

Ako svakodnevno konzumirate dinju, to može da utječe na vaš bolji vid. Vitamin C, zeaksantin i karotenoidi iz nje poboljšavaju vid i smanjuju rizik od katarakte i makularne degeneracije.

Studije su pokazale značajnu ulogu ovih jedinjenja u prevenciji raka. Facebook

Također, ova jedinjenja su važna za zdravu kožu, jačaju naša tkiva u cjelini i podržavaju zdraviju funkciju mozga.

Sprečava dehidraciju

Zbog visokog sadržaja i vode i elektrolita, dinja dobro balansira njihov međusobni odnos. Zaslužna je za bolju hidrataciju tijela, što posebno ljeti utječe i na zadržavanje neophodnih elektrolita u organizmu.

Dobro regulira nivo šećera u krvi

Dinja može da pomogne u pravilnom upravljanju dijabetesom jer ima nizak glikemijski indeks: 4 (četiri). Nisko glikemijsko opterećenje znači i sprečavanje skoka šećera u krvi, stoga se preporučuje kao redovan duo ishrane osoba sa dijabetesom.

Zdravije srce i bolji pritisak

Sve dinje su prepune kalija koji pomaže opuštanju krvnih sudova i snižavanju krvnog pritiska. Ovo je veoma važno dok traju visoke temperature budući da su srčani bolesnici i osobe sa visokim pritiskom u posebnom riziku.

Sprečava zatvor

Visok nivo dijetalnih vlakana od suštinske je važnosti za normalnu funkciju rada crijeva i bolje digestivno zdravlje u cjelini.

Dinja može da pomogne u pravilnom upravljanju dijabetesom. Instagram

Vlakna naša crijeva čine dovoljno pokretljivim, što utječe na bolje pražnjenje i rezultira redovnijom stolicom.

Podrška u razvoju fetusa i korist u trudnoći

Folat u dinjama jedan je od najvažnijih hranljivih sastojaka koji su tokom trudnoće potrebni budućim mamama. Folati i folna kiselina, pored ostalog, učestvuju i u formiranju posteljice, koja snabdijeva bebu neophodnim nutrijentima. Također, folati su bitni za formiranje crvenih krvnih zrnaca i održavanju cjelokupnog boljeg zdravlje majke i bebe.

Folati štite i od pojave malignih bolesti

Studije su pokazale značajnu ulogu ovih jedinjenja u prevenciji raka, kao i korist kada se daje u ranim fazama raka. Potrebno je još istraživanja kako bi se značajnije potvrdili antikancerogeni potencijali dinje. Također, ima indicija da konzumiranje dinje usporava napredovanje artritisa i smanjuje rizik od pojave astme.

Za ljepšu kožu i protiv opadanja kose

Vitamini i minerali iz dinje daju značajan doprinos ishrani kože i utječe na mogući gubitak kose, njeguju kožu i štite je od štetnih toksina. Utječu i na bolji rast kose kao i jačanje folikula dlake, uz hidriranje i jačanje kože tjemena.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.