KORISNO

Evo kako se jednostavno riješiti plijesni u veš-mašini, ali i spriječiti ponovno nakupljanje

Mnogi otkrivaju kako uvijek brišu vrata veš-mašine i ostavljaju ih otvorenima, da se provjetri uređaj

Riješite se plijesni u veš-mašini. Instagram

M. Z.

19.10.2023

Postoji besplatno rješenje za sprečavanje plijesni u veš-mašini, no ako je prekasno, postoji i povoljan trik koji učinkovito djeluje.

Pitala za savjet

Ljubitelji čišćenja su na društvenim mrežama otkrili kako spriječiti nakupljanje plijesni u njihovim mašinama. Žena je u grupi za savjete o čišćenju podijelila fotografiju problema koji je otkrila u svom uređaju za pranje veša. Odmaknuvši rub mašine, pokazala je ogromnu količinu plijesni.

- Kako da ovo skinem, molim vas - pitala je za savjet i dodala kako je pokušala obrisati plijesan spužvom, ali nije riješila problem.

Mnogi su potom podijelili svoje najbolje savjete, odnosno odgovore, na njeno pitanje, donosi The Sun.

- Moja mašina je sada stara šest godina. Nemam ni trunke plijesni. Nakon svakog pranja obrišem je svugdje, uključujući ladicu i ostavim vrata otvorena i pričekam da se brtva prirodno osuši - pisali su.

Također, ostali otkrivaju kako uvijek brišu vrata i ostavljaju ih otvorenima, da se provjetri uređaj. No, iako je ovo izvrstan način za održavanje mašine bez plijesni, ne rješava njenu aktivnu prisutnost. Zbog toga su podijelili još jedan jeftin, jednostavan način da je se potpuno riješite.

- Ja sam imao isti problem, pa sam smotao debelu kuhinjsku krpu i stavio izbjeljivač na nju, ostavio je dobrih nekoliko sati ili preko noći i nestalo je. Mislio sam da mi ništa neće moći pomoći - dobila je savjet.

Izbjeljivač i vata

- Namočite vatu u izbjeljivač i stavite je oko vrata i ostavite preko noći da se natopi. Moja je bila takva i sve se skinulo - napisali su još neki.

- Natrpajte cijeli rub toaletnim ili kuhinjskim papirom, zatim poprskajte izbjeljivač na papir tako da se upije, ostavite tako cijelu noć, zatim uklonite sljedeći dan i sve će nestati - savjetovali su, piše 24.hr.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.