SAVJET

Ove stvari nikada ne perite u veš-mašini: Možete ih zauvijek uništiti

Rajsferšlusi i dugmići mogu se zaglaviti u mašini i oštetiti odjeću tokom pranja

Neka odjeća može zauvijek biti uništena ako je samo jednom operete u mašini. Facebook

E. Ag.

27.11.2023

Pranje kompletne garderobe i donjeg veša u veš-mašini može izgledati kao odličan način da uštedite vrijeme i trud. Međutim, neka odjeća može zauvijek biti uništena ako je samo jednom operete u mašini.

Evo koju odjeću treba prati ručno.

Grudnjaci

Postoji nekoliko stvari koje treba da znate prije nego što ubacite grudnjak u mašinu. Kao prvo, žice mogu da oštete bubanj, a kopče mogu pocijepati odjeću koja se pere zajedno s grudnjacima. Osim toga, ako se kopče zaglave u bubnju, grudnjak će se rastegnuti. I više neće biti pogodan za nošenje. Zato je bolje da grudnjake perete ručno.

Kravate

Većina kravata je napravljena od delikatnih materijala, pa zbog toga prilikom brzog pranja u mašini rizikujete da kravate izgube oblik ili zaprljaju drugu odjeću. Kravate perite ručno ili ih odnesite na hemijsko čišćenje.

Predmeti s dekorativnim elementima

Prije nego što ih ubacite u mašinu, zakopčajte pantalone, farmerke, košulje… Rajsferšlusi i dugmići mogu se zaglaviti u mašini i oštetiti odjeću tokom pranja. Što se tiče odjeće s dekorativnim elementima, bilo da su to šljokice, perle ili kamenčići, nemojte ih prati u veš-mašini, već ručno, kako se ne bi zaglavili ili oštetili mašinu.

Čarape za bebe

Sve sitne komade odjeće, kao što su čarape za bebe, treba prati ručno jer se mogu zaglaviti i u odvodu. I tako oštetiti mašinu. Ako nemate vremena da perete ručno sitne komade odjeće, stavite ih u posebne mrežaste vrećice, zatvorite i tek tad ubacite u mašinu.

Svilena odjeća

Većina svilenih predmeta zahtijeva hemijsko čišćenje (ili barem nježno ručno pranje), jer visoke temperature i centrifuga mogu uništiti delikatnu tkaninu. Svilena odjeća može jednostavno da se pocijepa ili izgubi oblik. Ako ćete je prati ručno, nabavite specijalni deterdžent za svilenu odjeću.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.