SAVJETI

I veš-mašinu je potrebno redovno čistiti i održavati: Evo kako ćete joj produžiti vijek

Budući da je voda koju mašina koristi za pranje tvrda, poslije nekog vremena može se pojaviti kamenac

Guma na vratima mašine trpi mnogo habanja i brzo se prlja. Facebook

E. Ag.

15.12.2023

Ukoliko vaša mašina za veš ne radi kao kad je kupljena, možda uzrok leži u tome što je ne održavate pravilno.

Čišćenje kamenca

Budući da je voda koju mašina koristi za pranje tvrda, poslije nekog vremena može se pojaviti kamenac.

Da biste ovu situaciju spriječili, potrebno je s vremena na vrijeme, barem jednom mjesečno, da dubinski očistite mašinu za pranje veša. Možete kupiti neko od gotovih sredstava za čišćenje, a možete napraviti i domaće sredstvo koristeći sodu bikarbonu i sirće. Sipajte sodu u pregradu za deterdžent, nalijte malo alkoholnog sirćeta i uključite kratak program pranja. Uz ovu redovnu praksu, naslage kamenca će nestati, piše topizbor.

Očistite gumu na vratima mašine

Guma na vratima mašine trpi mnogo habanja i brzo se prlja. Da bi mašina pravilno radila, poželjno je da je očistite od prašine i prljavštine koja se nakuplja na njenim ivicama. Tragove na gumi ostavljaju i deterdžent i omekšivač. Zbog toga je najbolje da poslije svake upotrebe mašine ili barem jednom sedmično obrišete gumu vlažnom krpom.

Za detaljnije čišćenje pomiješajte sirće i vodu sa nekoliko kapi eteričnog ulja, četkicom nanesite na gumu i oribajte sa svih strana. Neće da škodi da operete tom prilikom i bubanj. Ne bi bilo loše i tada da uključite mašinu da odradi jedan ciklus prazna. Izaberite najkraći program i nemojte dodavati deterdžent.

Ostavljajte vrata mašine otvorena

Nemojte zatvarati vrata vaše mašine za pranje veša odmah nakon upotrebe. Ako ostavite vrata otvorena 15 do 30 minuta po završetku ciklusa, osiguravate uklanjanje vlage i sprečavate nakupljanje buđi i bakterija u vašoj mašini. Zaostalu vlagu nakon toga obrišite suhom krpom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.