OLAKŠAJTE SEBI

Trikovi za proljetno čišćenje doma

Sunčani proljetni dani prvi su znakovi generalnog čišćenja

Savjeti stručnjaka. Twitter

M. Z.

7.4.2024

Prema statistikama Googlea, Novi list donosi pitanja koja se najčešće “guglaju” o ovoj temi, ali i odgovore koji će pomoći.

Kako da očistim veš-mašinu

Na vrhu popisa je pitanje čišćenja veš-mašine.

Veš-mašina može se jako dobro očistiti bijelim sirćetom. Za mašine s prednjim punjenjem, jednostavno dodajte šoljicu sirćeta u spremnik deterdženta i uključite vrući ciklus kako biste očistili cijevi i bubanj.

Za gornje utovarivače, pomiješajte jednu šoljicu sirćeta i dvije šoljice vode, zatim ulijte otopinu direktno u bubanj prije odabira vrućeg ciklusa.

Kako da očistim rernu

Većina novih rerni ima opciju samočišćenja koja koristi ekstremnu toplinu za spaljivanje hrane i masti u pepeo.

Prije korištenja ove postavke uklonite sve folije, rešetke ili suđe jer bi se mogli iskriviti ili oštetiti visokim temperaturama. Oribajte rešetke u sudoperu deterdžentom za suđe i vrućom vodom, pazeći da ih potpuno isperete prije sušenja.

Nakon što je funkcija samočišćenja dovršena, pustite rernu da se potpuno ohladi prije upotrebe četke da pometete sav preostali pepeo. Ako vaša rerna nema takvu funkciju ili biste željeli temeljitije čišćenje, zagrijte je na oko 120 stepeni.

Dok se grije, veliku posudu za pečenje napunite vodom i narežite limun na trećine.

Iscijedite sok u vodu i stavite kriške u posudu. Zdjelu s vodom od limuna stavite na rešetku u sredini rerne i ostavite stajati 30 minuta. Kombinacija citrusa limuna i vode bez napora uklanja prljavštinu i masnoću.

Za konačno čišćenje, umočite spužvu u višak vode s limunom i obrišite unutrašnjost rerne.

Kako očistiti prozore

Pranje prozora vjerovatno je najklasičnija aktivnost proljetnog čišćenja. Ali kako možete osigurati da prozori budu očišćeni bez tragova? Započnite s uklanjanjem najveće prljavštine i čišćenjem okvira.

Tek tada lagano i pažljivo čistite staklo mekom krpom koja ništa ne ogrebe. Ono što je vrlo važno da se izbjegne razmazivanje je da se prozori nakon toga osuše. Povrh svega, svoje prozore možete ispolirati krpom od mikrovlakana.

Kako očistiti tapacirani namještaj

Tapacirani namještaj također mnogima zadaje glavobolju kada je u pitanju čišćenje.

Tapacirani namještaj može se zapravo vrlo lako očistiti: samo koristite krpu i toplu vodu i nježno obrišite namještaj.

Metoda nanošenja mješavine sode bikarbone i vode također je dobra za uklanjanje tvrdokornih mrlja.

Međutim, ova metoda možda nije prikladna za sve tkanine, stoga je preporučljivo napraviti mali test na ne baš vidljivom području kako biste bili sigurni da soda bikarbona neće oštetiti vaš namještaj.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.