UROĐENI NAGONI

Imaju li mačke šesto čulo

Mnogi su vlasnici mačaka ispričali kako se njihovi kućni ljubimci čudno ponašaju uoči nekog neobičnog ili opasnog događaja

Predosjete zemljotres. Printscreen

M. Z.

7.2.2023

Mnogi su vlasnici mačaka ispričali kako se njihovi kućni ljubimci čudno ponašaju uoči nekog neobičnog ili opasnog događaja. Uočeno je, naprimjer, da se mačke (i druge životinje) izrazito čudno ponašaju prije zemljotresa.

U kineskom gradu Haichengu 1975. evakuirano je cjelokupno stanovništvo zbog toga što su se životinje vrlo neobično ponašale – a samo nekoliko sati kasnije dogodio se snažan zemljotres. Još je sablasniji dokumentirani slučaj o mačku Oskaru, koji je živio u staračkom domu na Islandu i činilo se da može predvidjeti kada će neko umrijeti. Kada bi se sklupčao tik uz nekog od štićenika, ubrzo nakon toga bi ta osoba preminula.

Možda se i činilo da je Oskar vidovit, no logičnije objašnjenje je to da ga je vjerovatno privlačio slabašan hormonalni miris koji se razvio gašenjem vitalnih organa tog štićenika. ''Seizmički osjetljive'' životinje mogu otkriti emisije plina ili mikro podrhtavanja koja su preslaba da bi ih ljudi mogli osjetiti, ali su uprkos tome prirodni vjesnici predstojećeg zemljotresa.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.