SIVA BOJA

Zašto pticama izblijedi perje

Da li zbog neredovne ili neadekvatne ishrane, morat ćete razgovarati sa vašim veterinarom o tome

Bez sunca, ptica neće imati dovoljno vitamina D3. Printscreen

A. O.

4.3.2023

Jedna od najtežih stvari za vlasnike ptica sa kojom se susreću, naročito novi vlasnici, jeste činjenica da se ne možemo osloniti na naše oči kako bismo utvrdili zdravlje naše ptice.

Zbog toga mnogi vlasnici paniče kada primijete da perje njihovog ljubimca nije iste boje kao kada su ga nabavili.

Sunčeva svjetlost

Ponekad, ukoliko ptica ne dobija dovoljno sunčeve svjetlosti, perje može dobiti sivkastu boju. Mnogi ptice ne puštaju iz kaveza, zato je veoma bitno da se ptica nalazi na nekom polu-osunčanom mjestu.

Mnogo je bolje, ali i zdravije za nju od običnog kućnog svjetla. Kao neka vrsta zamjene može se koristiti i svjetlo sa punim spektrom, ali ne preporučuje se. Bez sunca, ptica neće imati dovoljno vitamina D3. Vitamin D3 je veoma važan u absorbciji kalcijuma u ishrani. A kalcijum je od ključne važnosti za pticu.

Fleke i linije

Dalje, problem može postojati ukoliko se pojavljaju crne fleke ili linije na perju a koje se normalno tu ne nalaze nikada. Ili druga boja i izgled perja koje nisu normalno dio boje ili izgleda perja za određenu vrstu papagaja (naprimjer žuta boja perja gdje bi trebalo da bude crvena ili zelena).

To se obično javlja zbog loše ishrane. Da li zbog neredovne ili neadekvatne ishrane, morat ćete razgovarati sa vašim veterinarom o tome. U svakom slučaju, nemojte ignorisati problem.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.