KUĆNI LJUBIMCI

Budite oprezni: Ovo su otrovne biljke za pse i mačke

Prema istraživanju i radu Veterinarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, u Hrvatskoj postoji niz biljaka koje su toksične za pse i mačke

Pazite na svoje ljubimce. Nikola Cutuk/PIXSELL

Z. K.

8.6.2024

Otrovanje kućnih ljubimaca biljkama najčešće se događa slučajno i to više kod mladunčadi nego starijih pasa i mačaka. Međutim, otrovne biljke predstavljaju veliku prijetnju za zdravlje pasa i mačaka.

Prema istraživanju i radu Veterinarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, u Hrvatskoj postoji niz biljaka koje su toksične za pse i mačke. U nastavku donosimo popis otrovnih biljaka za pse i mačke te koji su najčešći i najviše prepoznati simptomi.

Oleander

Svi dijelovi biljke sadrže glikozide koji mogu uzrokovati povraćanje, proliv, srčane probleme, pa čak i smrt.

Božićna zvijezda

Mliječni sok ove biljke može izazvati iritaciju kože i sluznica, povraćanje i proliv.

Bršljan

Konzumacija lišća može dovesti do povraćanja, proliva, bolova u trbuhu i neuroloških problema kod pasa i mačaka.

Ljiljani

Iznimno toksični za mačke, čak i mala količina može uzrokovati zatajenje bubrega.

Kalanhoa

Sadrži toksične glikozidne toksine te može izazvati povraćanje, proliv, abnormalni srčani ritam, tremor i napadaje kod kućnih ljubimaca.

Difenbahija

Iznimno otrovna, ali lijepa biljka koja može nakon konzumacije izazvati otežano gutanje, povraćanje, pojačano slinjenje, bol u ustima i smanjen apetit.

Sanseverija

Sve vrste sanseverije ili ‘svekrvinog jezika’ su otrovne biljke za pse i mačke te njihova konzumacija može izazvati mučninu, povraćanje i proliv.

Azaleja

Ljupka biljka otrovna je za kućne ljubimce te može uzrokovati pojačano slinjenje, proliv, bolove u trbuhu, sljepoću, tremor i abnormalni srčani ritam.

Amarilis

Lukovica Amarilisa je iznimno otrovna za mačke i pse, ali i konzumacija listova i cvjetova također može uzrokovati hipertenziju, povraćanje, proliv, bolove u trbuhu i tremor.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.