ZANIMLJIVO

Jeste li znali: Sve mačke su ustvari crne ili narandžaste

Nasumično uparivanje otprilike 20.000 gena, od kojih svaki dolazi u nekoliko verzija, ono je što svaku mačku koja je ikada živjela čini jedinstvenom

Mačke: Stvarna boja dlake. Facebook

Z. K.

10.6.2024

Sve mačke su tabby mačke, što znači da su prugaste, iako vaša maca možda nema pruge. Radi se o tome da svaka mačka u sebi nosi gene da bude crna ili narandžasta ili u kombinaciji te dvije boje, a isto tako i gen da bude prugasta.

Ljudi, mačke i sva ostala živa bića unutar svake tjelesne stanice imaju male paketiće gena, koji se nazivaju kromosomi, i oni određuju našu visinu, boju očiju, spol, itd. Kromosomi dolaze u parovima, a mi dobivamo po jedan kromosom od svakog roditelja kako bismo imali set.

Mnogo strana

Kada dijete ili mačić bude začeto, to je poput bacanja dviju genetskih kockica koje imaju mnogo, mnogo strana. Nasumično uparivanje otprilike 20.000 gena, od kojih svaki dolazi u nekoliko verzija, ono je što svaku mačku koja je ikada živjela čini jedinstvenom.

Kod mačaka, crna ili narandžasta boja bit će na jednoj strani svake od tih kockica. Ako bacanje kockice završi s dvije crne strane, mačić će biti genetski crn, ako pak završi s dvije narandžaste strane, mačić će biti genetski narandžaste boje. Ako bacanje završi s jednom narandžastom i jednom crnom stranom, mačka će biti kaliko, odnosno trobojna.

Ovo je, naravno, znatno pojednostavljeno objašnjenje jer genetika je puno složenija te zapravo postoji nekoliko verzija crnog gena i svaka od njih taloži više ili manje pigmenta na pramen krzna. Jedna verzija je za krzno crno kao ugljen, druga je za čokoladno smeđe krzno, a treća je za krzno boje cimeta.

Nadalje, postoje geni koji rade promjene na crnim i narandžastim genima, i tako se dobije boja krzna koju vidimo na maci. To je zadaća i takozvanog gena za razrjeđivanje ili dilute gena koji pri tome stvara novu, razrijeđenu boju. Taj gen utječe na gustoću pigmenta krzna. Razrijeđena verzija gena uzrokuje neravnomjerno taloženje pigmenta na dlaci te boja izgleda isprano ili prašnjavo.

Razlog su geni

Također, sve mačke su tabby mačke, odnosno imaju prugastu dlaku, bez obzira na boju koja se vidi na njihovu krznu. Pruge dolaze od gena agouti, koji uzrokuje da svaka dlaka ima pruge ili šarene trake na sebi. Pogledate li dlaku pod mikroskopom, vidjet ćete tamnije i svjetlije boje po njenoj dužini. Agouti gen uzrokuje ove svijetle i tamne pruge “upličući” se u pigmentaciju dok dlaka raste.

Gen agouti je dominantan, što znači da mačić mora dobiti samo jedan gen od jednog roditelja da bi imao pruge. Ali ako umjesto toga dobije dva gena koja nisu agouti, neće imati gen koji bi zaustavio i započeo pigmentaciju dlake i mačka će na kraju biti jednobojna.

Zanimljivo je da non-agouti gen nije non-tabby gen, već on samo prikriva pruge. Često ih ne sakrije potpuno, zbog čega se kod mnogih jednobojnih mačaka pruge i dalje naziru.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.