KRZNENI PRIJATELJI

Psi podložni srčanim problemima: Informirajte se jer u nekim slučajevima nema simptoma

Većina boksera ima manje tegobe, ali u slučaju otkrivanja ovog oboljenja i u teškim slučajevima, mogu kolabirati tokom aktivnosti, pa čak i uginuti

Obavite preglede na vrijeme. TikTok

Dž. R.

12.6.2024

Veterinar iz Velike Britanije je na društvenoj mreži TikTok objavio video kojim objašnjava koje su četiri rase pasa podložne ozbiljnim oboljenjima i iznenadnoj smrti.

Osim toga, on je istaknuo najvažnije znakove na koje treba obratiti pažnju kako bi se spriječio nagli i obično fatalan zastoj srca. Ovo svi vlasnici trebaju ozbiljno da shvate jer se često ne ispoljavaju simptomi.

Doberman

Veterinar Ben je objasnio za Thesun da više od 58 posto dobermana starijih od sedam godina može da oboli od dilatirane kardiomiopatije. Ovo je bolest u kojoj mišić u srčanom zidu počinje da slabi što dovodi do srčane insuficijencije, ali i visokog rizika od aritmije i iznenadne smrti. Nažalost, dobermani ne pokazuju znake oboljenja i mogu jednostavno da padnu mrtvi.

Zato Ben poziva vlasnike ove rase da pse nabave od odgovornog uzgajivača i redovno kontrolišu zdravlje životinje kako bi na vreme otkrili potencijalne zdravstvene probleme.

Bokser

Bokser je još jedna rasa koja pati od nekoliko različitih srčanih oboljenja i posebno je sklon subaortnoj stenozi, odnosno suženju otvora aorte. 

Većina boksera ima manje tegobe, ali u slučaju otkrivanja ovog oboljenja i u teškim slučajevima, mogu kolabirati tokom aktivnosti, pa čak i uginuti. Veterinar kaže da bokseri mogu patiti od dilatirane kardiomiopatije, istog stanja koje pogađa dobermane.

Kavalirski španijel kralja Čarlsa

Britanski veterinar otkrio je i ozbiljna stanja koja se viđaju kod gotovo 90 posto kavalirskih španijela kralja Čarlsa. Do njihove 10. godine ovi psi mogu da obole od mitralne valvule, stanja koje se isprva manifestuje šumom na srcu, ali može da se razvije u srčanu insuficijenciju, kašalj i abnormalnost u disanju što je nažalost uzrok smrti mnogih pasa ove rase.

Zlatni retriver

Više od trećine pasa sa ovim rijetkim srčanim oboljenjem bili su i zlatni retriveri, dodaje Ben koji napominje da ljubimci nisu bili izloženi genetskom riziku od određenog srčanog problema, ali će vjerovatno razviti stanje poznato kao perikardni izliv, koje uključuje nakupljanje tečnosti oko srca i postepeno ga sprečava da efikasno pumpa krv po tijelu. 

Ovaj problem manifestira se slabljenjem psa koji naposljetku može samo da kolabira i da se sruši. Veterinar je otkrio da je imao samo dva slučaja sa ovim stanjem i da su oba pacijenta bili zlatni retriveri.

@ben.the.vet Here are 4 dog breeds at elevated risk of heart disease #learnontiktok #dogsoftiktok #veterinary #heartdisease #benthevet #fyp ♬ Waiting For Heartache - BLVKSHP
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.