KULTURA

Nejra Latić-Hulusić: Dino je žrtva radikalnih ideologija

E. BAKIĆ

8.3.2018

Nagrada „ZagrebDox Pro Online Mentor“ dodijeljena je rediteljki Nejri Latić-Hulusić i producentici Sabrini Begović-Ćorić za dugometražni dokumentarni film „Heretik“.

Ovo priznanje, uz diplomu, nosi i jednogodišnje online mentorstvo s Hankom Katelicevom, producenticom HBO-a za Evropu. Ostvarenje koje je nastalo u produkciji HAVA Sarajevo govori o mladom Bosancu koji je odgojen u radikalnoj islamističkoj zajednici.

Novi život

- Nismo očekivale nagradu za film, jer ga nismo ni prijavili da se takmičimo. Više nam je trebao uvid vrhunskih profesionalaca iz svijeta dokumentarnog filma u sam projekt. Svakako, divno je i to što smo kao nagradu zapravo dobile godinu mentorstva – kaže Latić- Hulusić.

Inspiracija za ovo dokumentarno ostvarenje bio je Dino.

- On je postao žrtva novih ideologija koje su se poslije rata počele infiltrirati među muslimane. Dino je nevjerovatan mladi čovjek. Bez obzira na sve što je prošao i još prolazi kao posljedice odluka njegovog oca, koji je u konačnici i sam žrtva radikalnih ideologija, bori se svaki dan da započne novi život. Lično, nikada nisam vidjela nekoga ko ima toliko snage da toliko puta ponovo ustane nakon što ga život nokautira – pojašnjava rediteljka.

 Čovjek i okolina

Dodaje da, iako je ispričana priča o jednom čovjeku, mnogi se mogu pronaći u njoj.

- Film se ne bavi obradom teme radikalizma s aspekta vijesti i statistike. "Heretik" je priča o jednoj sudbini, film o odnosu jednog oca i sina, mladog čovjeka i okoline. Ne znam koliko je djece slijedilo svoje porodice ili propovjedače ove ideologije, ali iz zemlje u kojoj su toliki mladi ljudi sada pod zemljom, jedan čovjek, jedna porodica koja je vrbovana da ide na strana ratišta je itekako previše – navodi rediteljka.

 Važan je balans

Latić-Hulusić i Begović-Ćorić diplomirale su na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu, u klasi profesora Harisa Pašovića.

- Nakon što smo diplomirale osnovale smo Udruženje HAVA Sarajevo da ne bismo čekale druge da nam produciraju filmove. HAVA Sarajevo sedmu godinu raste i postaje sve ozbiljnija platforma. U ovom poslu važno je naučiti dijeliti i dobro i loše skupa, savladavati svakodnevni stres i gubitka i uspjeha. Sabrina i ja smo sarađivale na svim dosadašnjim projektima, skupa režirale i producirale. Recept za našu dugotrajnu saradnju i uspjehe je dobro balansirati prijateljstvo i profesionalnost, što znači biti jedna drugoj rame za plakanje i istovremeno najoštrija kritičarka – kaže Latić–Hulusić.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.