SARAJEVO

Film o djedu koji spašava unučad iz ISIS-ovog kampa pobjednik petog izdanja AJB DOC-a

Ovogodišnje izdanje AJB DOC koje je trajalo od 9. do 13. septembra u Sarajevu, i ovaj put publici je donijelo vrlo autentične i dirljive ljudske priče

S. S.

13.9.2022

Završen 5. AJB DOC - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+4

Svečanom ceremonijom i dodjelom nagrada u Bosanskom kulturnom centru (BKC) u Sarajevu završen je peti po redu Festival dokumentarnog filma Al Jazeere Balkans (AJB DOC) koji je i ove godine privukao veliku pažnju publike i ljubitelja dokumentarnog filma.

Ovogodišnje izdanje AJB DOC koje je trajalo od 9. do 13. septembra u Sarajevu, i ovaj put publici je donijelo vrlo autentične i dirljive ljudske priče.

Od blizu 300 prijavljenih filmova, selektori AJB DOC-a odabrali su 25 koji su prikazani u četiri programske selekcije - Takmičarski program, AJB prikazuje, Last Minute Cinema i SMART Doc, uz dvije specijalne projekcije.

Međunarodni žiri, kojeg su činili priznati i iskusni stručnjaci u oblasti dokumentarističkog izražaja, filmska rediteljica Aida Begić, rediteljica i producentica Dana Budisavljević, dokumentaristica i producentica Fatma Riahi, britanski dokumentarista Phil Grabsky i dokumentarista Ensar Altay, odlučivao je o najboljem filmu AJB DOC-a.

Teška tema

Nagrada za najbolji film Takmičarske selekcije - AJB DOC Main Award – o kojoj su odlučili jednoglasno, dodijeljena je Gorkom Glaser-Mulleru, scenaristi i reditelju filma "Djeca neprijatelja" koji prati švedskog muzičara Patricija Galveza u njegovoj, na prvi pogled, nemogućoj misiji da spasi sedmero unučadi iz zloglasnog zarobljeničkog kampa Al-Hol, na sjeveru Sirije.

- Riječ je o filmu koji je dramaturgijom, rediteljskim umijećem, predanošću pokazao jasnu namjeru da potakne ljude na razmišljanje. Reditelj nam na filmsko platno donosi temu koju mediji, a i mi sami, često zanemarujemo, a čini to na način da od prve do posljednje minute zaokuplja gledaoca ljudskom dramom, pokrećući jasna, ali ni u kojem slučaju odbojna ili polemična pitanja - obrazložio je žiri odluku.

Specijalno priznanje dodijeljeno je filmu "Ka svijetu slijepih" autorice Julie Bezerre Madsen, koji se, naglašavaju članovi žirija, posebno istakao rediteljskim umijećem i senzibilitetom.

- Uprkos teškoj temi koju tretira, autorica je napravila dirljiv, poetičan i inspirativan film, ostajući dosljedna poruci filma koja je ispričana pažljivo i snažno - naveli su članovi žirija.

Nagrada programskog žirija Al Jazeere Balkans, o kojoj su odlučivali Lejla Dedić, Sead Kreševljaković i Đani Hasečić, otišla je u ruke Petera Triesta za film "Život za volanom". Specijalno priznanje dodijelili su Marcu Wieseu za film "Ukradena zemlja".

Nagrada publike bit će objavljena za nekoliko dana, nakon što se prebroje glasovi za sve filmove prikazane u okviru ovogodišnjeg AJB DOC-a.

Sale su bile krcate

Nakon ceremonije dodjele nagrada upriličena je projekcija filma "Nepoznato o poznatima: Miroslav Ćiro Blažević" Irene Škorić, koji se bavi sportskim fenomenom Blaževića i nepoznatim detaljima iz njegovog života.

Direktor AJB DOC-a Edhem Fočo izjavio je da su ove godine prezadovoljni festivalom kao i filmovima, a posebno publikom.

- Ove godine su sale bile krcate. Nevjerovatan odziv publike. Selekcija filmova je bila jako dobra. Mnogo bolje nego što smo očekivali - kazao je Fočo, te dodao da je kvalitet dokumentarnog filma u svijetu sve bolji:

"Ali, nije lagano privući publiku na neke stvarne teme, a ne fikciju. Ovo nas je stvarno iznenadilo da se u tolikom broju ljudi odazivaju na ove stvarne teme."

Direktor Al Jazeere Balkans Tarik Đođić istakao je da su zadovoljni sa ovogodišnjim AJB DOC-om.

"Još je rano za neki velike rezime, ali nije za veliko zadovoljstvo s ovim što smo imali u proteklih pet dana filma. Moj prvi utisak je da je festival i ove godine bo vrlo uspješan", kazao je Đođić.

Ove godine je kao novitet AJB DOC-a održana i platforma Industry days koja je nastala u saradnji s Al Jazeera Documentary kanalom, a usmjerena je na podršku za razvoj produkcije dokumentarnih filmova širom svijeta, uključujući međunarodne i regionalne koprodukcije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.