BRIGA O KOŽI

Savjeti za pravilno njegovanje T-zone

Iako vlada mišljenje da najveći problem sa T-zonom imaju osobe sa masnim tipom kože, dermatolozi pak tvrde da T-zona najveći problem predstavlja osobama sa mješovitim tipom kože

A. F.

Kod osoba sa kombinovanim tipom kože, obrazi mogu biti veoma suhi

Foto: ILUSTRACIJA


Pravilna njega kože zahtijeva različite proizvode za njegu različitih regija lica. Iako svaki tip kože zahtijeva posebnu i prilagođenu njegu, ono što je mnogima zajednički problem uglavnom je T-zona lica, koja obuhvata čelo, nos i bradu. Potrebno je u svoju skin care rutinu uvesti svega nekoliko jednostavnih koraka, kako biste pravilno i kontrolisano njegovali najproblematičniju regiju na licu.

Iako vlada mišljenje da najveći problem sa T-zonom imaju osobe sa masnim tipom kože, dermatolozi pak tvrde da T-zona najveći problem predstavlja osobama sa mješovitim tipom kože. Na pomenutom području lica naše pore su veoma proširene pa se luči višak sebuma – prirodnog ulja, koje inače služi za održavanje elastičnosti kože. Kod osoba sa kombinovanim tipom kože, obrazi mogu biti veoma suhi, dok je T zona masna što zahtijeva veoma specifikovanu njegu kože lica.

Kako biste održali balans potreba pojedinih dijelova kože lica važno je da u svom neseseru imate tačno one proizvode koji odgovaraju svakoj pojedinačnoj potrebi kože lica. Obraze i okoloočno područje tretirajte bogatim hidratantnim kremama, dok ćete za T-zonu odabrati proizvod koji je namijenjen njezi nešto masnijeg tipa kože. Kako bi njega bila efikasna potrebno je da se umivate često, ali da istovremeno vodite računa da ne pretjerate, kako ne biste suviše isušili kožu.

  • Pravilna njega kože zahtijeva različite proizvode za njegu različitih regija lica

    Pravilna njega kože zahtijeva različite proizvode za njegu različitih regija lica

    Foto: ILUSTRACIJA


Proizvodi za uklanjanje make up-a ne bi trebalo da sadrže sulfate i parabene. Pravo rješenje za uklanjanje make up-a sa kombinovanog tipa kože definitivno su blage pjene za umivanje i micelarna voda. Završni korak tokom hladnih zimskih dana svakako je krema. Na T-zonu namažite kremu sa niskim procentom ulja, dok bogatu hidratantnu kremu nanesite na područje vrata i obraza.

Kako biste ovo područje držali pod kontrolom hidratantan puder birajte za gotovo cijelo lice, dok bi na T-zonu trebalo da nanesete puder namijenjen masnoj koži, ali bez ulja i alkohola. Također, neophodno je da ovo područje matirate puderom u prahu, kako ne biste “sijali”. Izbjegavajte teške pudere, kako biste spriječili začepljenje pora i birajte pudere nešto laganijih tekstura.

Više o temi Koža

KORISNO
Namirnice na koje reagira i koža

Više o:

Koža T zona Njega
NA VRH

Podijeli članak na