ZIMI JE DRUGAČIJE

Ovo su greške koje radite kada se šminkate

Puder u kamenu ili prahu će samo još dodatno istaknuti koliko je koža suha

Zbog hladnoće, jakog hladnog vjetra ili grijanja, može postati više suha nego inače. Instagram

A. O.

23.1.2023

Šminkanje zimi bi trebalo biti drugačije od onog ljeti, jer je tada hladnije vrijeme, koža je suha, a šminka neće izgledati dobro kao inače.

Zbog hladnoće, jakog hladnog vjetra ili grijanja, može postati više suha nego inače. Čak iako inače nemaš problema sa suhom kožom, zimi se to može promijeniti.

Ne mora biti toliko suha da vam pravi probleme, ali i malo je dovoljno da vam uništi šminku. Osim toga, postoje i neki trendovi i mitovi koji se šire, a koji zapravo nisu baš dobri i ne bi ih trebalo slijediti jer oni izgledaju dobro samo na fotografiji ili videosnimku, a ne baš i u stvarnom životu.

Ako ste radili ove greške, više ih ne ponavljajte.

1. Koristite iste nijanse pudera i korektora kao i tokom ljeta

Bilo da se sunčate ili ne, tokom ljeta ćete svejedno dobiti boje i koža će vam biti tamnija. Kako ljeto prolazi u jesen pa u zimu, tako će koža gubiti preplanulost i izgledati sve svjetlije.

Ona ima smisla i da cijelu godine ne koristite istu nijansu pudera i korektora. Ona koju koristite tokom ljeta, neće biti boja koja ti odgovara i tokom zime. Mogla bi izgledati žuto ili bi se mogla jasno vidjeti razlika između boje lica i ostatka tijela.

2. Ne dodajete uz pomoć bronzera malo topline u svoje lice

Kao što smo i ranije rekli, preplanulost se povukla i sada ste opet svjetli. Neki više, neki manje. Ipak, za sve je dobro da tokom zime uz pomoć šminke dodaju licu malo topline. To će vašem licu dati i dimenziju da ne izgleda jednolično. Trik je staviti malo bronzera na ivične dijelove lica, tamo gdje bi stavili i konturu.

3. Ne koristite labelo

Nema ružnijeg nego kada na ispucale usne stavite karmin. On će samo dodatno istaknuti koliko su usne suhe.

Nije baš laskavo! Zimi posebno morate paziti na svoje usne. Obavezno držite u torbici labelo. Čak je i pametnije zimi za svaki dan nositi labelo umjesto karmina. Dobra je ideja povremeno napraviti i piling usana da uklonite sve mrtve kožice.

4. Pretjerivanje s rumenilom

Trenutno je trend šminkati se da izgledate kao da vam je hladno. Jedna sastavnica tog izgleda je staviti rumenilo i to poprilično puno. Iako će na TikTokericama i na fotografijama na Instagramu to izgledati super, u stvarnosti biste mogli izgledati kao klovn ako pretjerate.

Kada je vani hladno, obrazi će vam malo porumeniti i od hladnoće. Ako ste ispod toga stavili i puno rumenila bit ćete crveni kao jabuka.

5. Ne koristite hidratantnu kremu ispod šminke

Radijatori i grijanje nam dodatno isušuju kožu, kao i hladan zrak vani. Ako ne hidratizirate kožu dovoljno, puder će vam na njoj izgledati baš loše. Ljuštit će se, jako će se vidjeti i izgledati kao da ste ga stavili tonu. I to sve zato što vam je koža suha.

Prije nego se krenete šminkati, stavite na lice kremu. Šminka će vam puno bolje sjesti.

6. Stavljate puno pudera u kamenu ili prahu

Ovo se nadovezuje na prošlu tačku. Iz istog razloga zbog kojeg će vam tekući puder izgledati loše na koži, izgledat će loše i puder u kamenu ili prahu.

Njih obično koristimo da setiramo tekući puder, kako bi duže izdržao na koži. I dobra je to ideja koja stvarno radi.

Ipak, zimi to radi jako štedljivo. Puder u kamenu ili prahu će samo još dodatno istaknuti koliko je koža suha. Stavite ih malo ili samo na one dijelove gdje vam se koža najprije zamasti. Nemojte pretjerivati!

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.