TRENDOVI

Ovo je hit boja 2023.: Minimalistice neće biti oduševljene

Svjetski proizvođač bojila za tekstil ''Pantone'' prognozira nam ružičastu budućnost

Crno-ružičasta kombinacija je in. Printscreen

M. Z.

3.2.2023

Svjetski proizvođač bojila za tekstil ''Pantone'' prognozira nam ružičastu budućnost. Naime, hit-bojom godine koja dolazi proglasio je crvenkasto-ružičastu nijansu Viva Magenta.

Svake godine u ovo doba firma ''Pantone'', svjetski proizvođač bojila za tekstil, obznani koja boja će sljedeće godine dominirati u kolekcijama odjeće, šminke i interijera. Pritom nije riječ o nečijoj samovolji i proizvoljnoj ocjeni, već o konsenzusu modnih dizajnera, tekstilnih proizvođača i tekstilnih hemičara koji su odlučili da boja za 2023. godinu bude crveno-ružičasta nazvana Viva Magenta.

Karmin boja

Ta boja, koja je u našem jeziku poznata kao “karmin”, prije izuma sintetičkih bojila dobivala se od osušenih tijela ženki košenilske uši, a upotrebljavala se za bojenje vunenih i svilenih tkanina. Upravo je njeno prirodno porijeklo bio taj jezičac na vagi prilikom izbora jer, kako je objasnila Letris Ajsmen (Leatrice Eiseman), direktorica ''Pantoneovog'' Instituta za boje, prirodne sile i životvorni sastojci ono su što će oblikovati budućnost savremenog čovjeka.

U istom je saopćenju objavljenom na internetskim stranicama firme istaknula da ružičasti podton daje dozu zabave smjeloj crvenoj koja je okosnica boje, što u praktičnom smislu znači da se s Viva Magentom dobro slažu sve crvene i ružičaste nijanse. Ustvari, kolekcije su pokazale da su dizajnerima čak i draže takve tonske kombinacije od monokromnih stajlinga, a oni pak koji su se odlučili koristiti je od glave do pete kombiniraju materijale različite teksture kojima postižu dinamiku.

Svi tipovi žena 

Viva Magenta, naime, koliko je upadljiva toliko je i monotona kad se koristi na velikim plohama. Također je se može kombinirati s crnom, koja naglašava njen intenzitet, te sa zlatnom, koja je zbog toplog dojma bolje rješenje od hladne srebrene, dok će se u proljetno-ljetnoj sezoni nositi s blijedosivom te pastelnoplavom.

Viva Magenta također pristaje svim tipovima žena - od plavuša porculansko blijedog trena do rasnih crnki, dok su kolekcije u trgovinama pokazale i da je prikladna za sve odjevne stilove: u crvenoružičastoj mogu se naći večernje haljine, poslovna odijela i sportske trenirke.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.