NJEGA

Savjeti čime nahraniti suhu kožu

Tokom hladnih dana dobro je koristiti ovlaživač zraka u prostoriji

Kvalitetne hidratantne kreme će umiriti i nahraniti kožu. healthe enews

Z. K.

4.3.2023

Suha, osjetljiva, beživotna koža čest je problem koji se može javiti u bilo koje doba godine, i neovisno o tome koliko ste stari. Osim nedostatka njege, genetike i loših životnih navika, često je uzrok ove neugodne pojave i suh zrak u prostoriji.

Tokom hladnih dana dobro je koristiti ovlaživače zraka u prostoriji u kojoj provodite najviše vremena, a to je u većini slučajeva dnevni boravak ili spavaća soba. On će prostoriji dodati vlage i rashladiti je i tako omogućiti da površinski sloj kože ostane vlažan.

Kako je izgled kože direktno povezan s onim što jedete, unos previše masne hrane je prvi korak ka suhoj koži. Iako vam možda u ove hladne dane paše jedna čaša omiljenog vina više, dobro je znati da i alkohol i kofein mogu uzrokovati dehidraciju. Ne možete popiti previše vode pa je nemojte preskakati.

Možda niste na ovo računali ali nije važno koliko seruma i krema koristite, suha koža će ostati suha bez redovnog čišćenja pilingom. Koristite one blage koji ne sadrže jake kiseline i nisu pregrubi. 

Kvalitetne hidratantne kreme će umiriti i nahraniti kožu. Kad odaberite kremu za suhu kožu, ona bi trebala sadržavati barem jedan od sastojaka: hijaluronsku kiselinu, ceramide, glicerin, ureu, antioksidante, ulja biljnog podrijetla, akvaporin i salicilnu kiselinu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.