ISTRAŽIVANJA

Razlozi zašto muškarci gube kosu

Prema ranijim studijama, visok unos šećera povezan je s problemima mentalnog zdravlja

Muškarci gube kosu zbog zaslađenih pića. vivo clinic

Z. K.

24.5.2023

S gubitkom kose suočavaju se mnogi muškarci. Uzrocima ovog problema bavili su se brojni istraživači i naučnici, a nova studija je pokazala da je jači spol, kod kojeg je primijećeno značajno opadanje kose, konzumirao gotovo dvostruko više zaslađenih pića u odnosu na druge.

Teže traume

Gubitak kose pogađa 30-50 posto muškaraca do 50. godine, ali stručnjaci ukazuju na mogućnost povećanja ove stope. U istraživanju je učestvovalo više od hiljadu studenata i nastavnika prosječne starosti 27,8 godina iz 31. kineske provincije.

Oni su naveli osnovne sociodemografske podatke o sebi, zatim one koji se tiču njihove kose, načina ishrane i života, kao i psihološkog stanja. Bila su pitanja i o zaslađenim pićima - sokovima, gaziranim, energetskim i sportskim napicima, zaslađenom mlijeku, kafi i čaju.

Čak 57,6 posto ispitanika reklo je da ima problem s opadanjem kose, a istraživači su otkrili da je vjerovatno riječ o starijim, sadašnjim ili bivšim pušačima, koji su nedovoljno spavali, doživjeli težu traumu ili su anksiozni. 

Rezultati su pokazali i da su muškarci s poremećajem opadanja kose jeli više pržene hrane, slatkiša i meda, a manje povrća.

Rizik od depresije

Prema ranijim studijama, visok unos šećera povezan je s problemima mentalnog zdravlja, dok je jedna meta-analiza otkrila da osobe koje piju tri limenke kole dnevno imaju 25 posto veći rizik da obole od depresije, u odnosu na one koji ne konzumiraju zaslađena pića.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.