ZANIMLJIV DETALJ

Čitačica s usana otkrila šta je kraljica Elizabeta rekla princezi Dajani na vjenčanju

Brzo je svima postalo jasno da brak princa i princeze ne funkcionira, iako su dobili dvojicu sinova

Kraljevsko vjenčanje. AP

D. R.

1.6.2024

Princeza Dajana (Diana) i Čarls (Charles), tadašnji britanski princ, vjenčali su se u julu 1981. godine, a njihovo se vjenčanje pratilo se širom svijeta. 

Čitačica s usana je za Daily Mail otkrila što je pokojna kraljica Elizabeta rekla Dajani na dan vjenčanja.

Čitačica je otkrila da je Čarls tada rekao Dajani: "Izgledaš savršeno. Daj mi svoju ruku", što je ona i učinila, a nakon što su im se drugi članovi kraljevske porodice pridružili na balkonu, kraljica Elizabeta je pokazala na gomilu i šapnula princezi da "pogleda sve te ljude koji ondje čekaju cijeli dan samo kako bi je vidjeli."

Kraljevsko vjenčanje. AP

Veza Dajane i Čarlsa prije braka zapravo nije ni postojala. Prije vjenčanja susreli su se tek nekoliko puta, a Dajana je budućeg muža oslovljavala sa "sir". Pri objavi zaruka svima je postalo jasno da Čarls nije zaljubljen u svoju buduću suprugu, no to, čini se, nikom nije predstavljalo problem.

Brzo je svima postalo jasno da brak princa i princeze ne funkcionira, iako su dobili dvojicu sinova. No kraljevska porodica pod svaku je cijenu htjela da ne dođe do razvoda. Razvodi u kraljevskoj porodici do tada su bili potpuno neprihvatljiva stvar, a bilo je relativno prihvatljivo da prinčevi imaju ljubavnice koje nikad nisu otišle korak dalje od toga.

Kraljevsko vjenčanje. AP

Godine 1992. Čarls je u intervjuu priznao da je bio nevjeran supruzi, ali je naveo da je njegova afera počela tek nakon što im se odnos potpuno raspao. Ubrzo nakon toga parlament je objavio da će se princ i princeza razići, ali da će ostati u braku i obnašati kraljevske dužnosti.

Da smatra da nikad neće postati britanska kraljica rekla je sama princeza Dajana u intervjuu za Panoramu 1996. godine. "Mislim da neću biti kraljica ove zemlje. Želim biti kraljica u ljudskim srcima", rekla je Dajana tom prilikom. U istom intervjuu je priznala da je i ona bila nevjerna u braku.

Nakon toga kraljica je prinčevskom paru naredila da se i službeno razvedu. Razvod je okončan 1996. godine. Dajana je nakon razvoda izgubila pravo na to da postane kraljica na dan kad Čarls postane kralj. Zadržala je titulu princeze od Walesa, ali je izgubila kraljevski naslov njenog visočanstva.

Godinu dana kasnije princeza je poginula u stravičnoj prometnoj nesreći u Parizu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.