DOBIT ĆE PAŽNJU Ljubav i veze

Ovo je pet razloga zbog kojih žene biraju dominantne muškarce

Uglavnom je riječ o nesvjesnim izborima

Avaz.ba / CDM

Žene više privlače loši momci

Foto: Ilustracija


Dok čitamo i gledamo priče iz različitih krajeva svijeta o ženskom osnaživanju, postoje dame čiju pažnju i naklonost dobijaju dominantni partneri. To pokazuju i brojne studije koje dovode u vezu način vaspitanja i uvrežena mišljenja u društvu s idejom o potčinjenom položaju. Uglavnom je riječ o nesvjesnim izborima, koji dovode do toga da su muškarci ti koji donose odluke u vezi ili braku.

1. Žene više privlače loši momci

Iako nam se čini da je u pitanju stereotip, riječ je o činjenici. Dominantni muškarci skloniji su porocima, kao što su pušenje ili alkohol, ali i impulsivnom reagiranju. Ovakvo ponašanje uzbuđuje žene, tako da postaju lake mete. Muškarci zadobijaju kontrolu, te ne čudi zašto žene naprosto lude za njima.

2. Fini muškarci su nekim damama manje zanimljivi 

Žene uglavnom vole romantične šetnje i trenutke sa partnerom. Međutim, dosta je onih koje vole one tipove koji će ih voditi u nepoznato i sa kojim će doživjeti lude trenutke.

3. Prednost muškarcima koji donose sve odluke u vezi

Postoje žene koje smatraju da će im život biti poput lagane vožnje ukoliko ne moraju da donose odluke u zajedničkom životu. Njihov izbor, stoga, prevagnjuje na stranu dominantnih muškaraca, koji preuzimaju stvari u svoje ruke. Vremenom se naviknu na ovakav tretman i postaju zavisne od partnera.

4. Snažan utjecaj iz djetinjstva

Biti dominantan, ukoliko umijete da pronađete pravu mjeru, može biti poželjno. Međutim, ne i ako pređe u nasilno ponašanje. Moćni muškarci mogu biti zavodljivi i vrijedni pažnje, ali treba obratiti pažnju na to da li su odluke u vezi donijete pod prisilom. Ponekad muškarci tjeraju svoje partnerke da se ponašaju isključivo po njihovoj želji. To je znak da je potrebno potražiti stručnu ili drugu vrstu pomoći.

5. Agresija i zlostavljanje se miješaju s dominacijom 

Kada se malo bolje zamislimo, naši partnerski odnosi često su uvjetovani načinom vaspitanja. Možda je neko od roditelja ili oboje bilo dominantno, pa je to utjecalo na izbor partnera. U tom slučaju, partner liči na roditelja, jer je to poznat obrazac. Vjerovatno dame nisu svjesne toga, ali očekuju ono na šta su navikle u svojoj porodici.

Više o temi Žene

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na