NAUKA

Ispravka: Viralna animacija ne prikazuje kako “izgleda sreća”

Animacija prikazuje kompjuterski generisanu vizualizaciju proteina kinezin u bijelim krvnim zrncima, a ne opisani proces koji dovodi do osjećaja sreće

Nauka. YoBoy

Autor:A. Vr.

11.12.2015

Portal Avaz.ba je objavio tekst 11.12.2015. godine sa naslovom "INTERESANTAN VIDEO Kad ste sretni u vašem mozgu se događa ovaj zanimljiv proces" u kojem smo u prvobitnom tekstom ubacili video snimak koji navodno predstavlja "prikaz sreće" odnosno proces koji dovodi do tog osjećaja, što je potpuno netačno i lažno, što nam je ukazao portal Raskrinkavanje.ba. Izvinjavamo se čitateljima i čitateljicama zbog prenošenja lažnih vijesti.

Na snimku je animacija koja prikazuje kompjuterski generisana vizualizaciju proteina kinezin u bijelim krvnim zrncima, a ne opisani proces koji dovodi do osjećaja sreće. Snimak, koji se dijelio i u gif formatu, ustvari je kompjuterski generisana 3D simulacija proteina kinezin koju je izradio medicinski umjetnik i animator Džon Lajbler (John Liebler) 2006. godine. Kako navodi Snopes, riječ je o ranoj verziji vizualizacije koja se pojavila u animaciji “Unutrašnji život ćelije”. Science alert u članku objavljenom u junu 2023. godine navodi da je Lajbler ovu animaciju napravio u saradnji s dvojicom istraživača s Univerziteta Harvard, Robertom Lueom i Alainom Vielom.

Na stranici studija za medicinsku animaciju XVIVO, za koju je Džon Lajbler radio u vrijeme nastanka animacije, navodi se da “Unutrašnji život ćelije” prikazuje “šta se događa unutar jedne ćelije bijelih krvnih zrnaca i kako krvna ćelija osjeća i reaguje na svoju okolinu i vanjske podražaje”.

Science alert u članku objašnjava i da je sreća “malo komplikovanija” od isporuke endorfina putem miozina našem mozgu. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.