ŠPANIJA

Pogledajte atraktivne lokacije snimanja "Igre prijestolja"

Upečatljiv pejzaž popularne serije "Igre prijestolja" inspirirao je brojne turiste da prohodaju stazama svojih omiljenih likova širom Sedam kraljevstava

Avaz.ba

21.1.2019

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+6

Upečatljiv pejzaž popularne serije "Igre prijestolja" inspirirao je brojne turiste da prohodaju stazama svojih omiljenih likova širom Sedam kraljevstava, piše CNN. 

Raznoliki krajolici 17 španskih regija pružili su neke od najatraktivnijih lokacija serije.

Štaviše, historije ovih lokacija u stvarnom životu su gotovo jednako intrigantne kao i njihova historija u svijetu Vesterosa.

Zastrašujući dvorci, opasna primorska svetilišta i misteriozne ruševine koje se nalaze u Španiji, predstavljaju svijet "Igre prijestolja" u punom njegovom sjaju i napetosti.

Kako se serija bliži kraju, HBO daje sve od sebe da sačuva tajne 8. sezone. Međutim, nedavna posjeta nekim od najznačajnijih španskih lokacija za snimanje ponudila je fanovima određene naznake onoga što se sprema:

San Huan de Gastelugače u Bermeu, plaže Baskije

Plaže otoka Dragonstone mogu se naći duž obale Baskije, a pejzaž je izvanredan.

Plaža Itzurun u Zumaiji je prekrivena zadivljujućim zelenkastim stijenama visine do 500 metara koje izgledaju kao krljušt zmaja; prikrivena, ali lako pristupačna plaža Muriola u Bariki s vremena na vrijeme biva u potpunosti preplavljena vodom.

Središnji dio, San Huan de Gastelugače u Bermeu duž Biskajskog zaljeva, može se pohvaliti vijugastim kamenim stubištem koje vodi do vrha upečatljivog otočića. To je mjesto gdje se nalazi glavni dvorac "Dragonstone".


Gastelugače, koji se nalazi oko 30 kilometara sjeverno od Bilbaa, najbolje je posjetiti automobilom u jutarnjim ili popodnevnim satima. Predivna šetnja u trajanju od 30-45 minuta od parkirališta do podnožja stepenica je također prikladno područje za izlet. Iako šetnja može biti malo zamarajuća, nije strašno zahtjevna, kao što pokazuje broj djece i pasa koji šetaju stazom. Na Gastelugačeovom vrhu se ne nalazi veliki dvorac "Dragonstone", ali postoji kapela posvećena lokalnim ribarima. Nakon uspona od 237 stepenica, posjetioci avanturističkog duha mogu tri puta zazvoniti zvonom na kapeli i zamisliti želju.

San Huan de Gastelugače , u prijevodu "Stjenovita tvrđava", datira još od 9. stoljeća. Tokom godina bila je svjedok velikog dijela sukoba u stvarnom svijetu. 1334. godine bila je mjesto gdje se Huan Nunjez de Lara (Juan Nunez de Lara) suočio s kraljem Kastiljem Alfonsom XI. 1594. godine Hugenoti su je opljačkali, bacajući naseljenike sa litica u sigurnu smrt. 1937. godine, za vrijeme Španskog građanskog rata, tu su vođene mornaričke bitke.

Puna veličina raskošnosti dvorca "Dragonstone" nije bila uočljiva sve do početka 7. sezone "Igre prijestolja" kada se kraljica zmajeva Deneris Targarjen (Daenerys Targaryen) vratila u svoje rodno mjesto i domovinu svojih predaka. Najznačajnije mjesto je planina zmajevog stakla na kojoj je dvorac izgrađen. Zmajevo staklo je jedno od materijala za koje se zna da ubija Bijele hodače poznate kao “White walkers” u svijetu "Igre prijestolja". Rudarstvo ovog dragocjenog resursa čini Dragonstone jednom od najznačajnijih lokacija u završnoj sezoni.

Rimski ostaci italijanskog amfiteatra izvan Sevilje 

Poznato je da je nekada izgubljeni rimski grad Italika postojao u blizini Sevilje, ali njegova tačna lokacija misterija je koja traje već godinama. Osnovan 206. godine prije nove ere, smatra se da je grad bio rodno mjesto trojici rimskih careva: Trajanu, vjerovatno Hadrianu, a možda i Teodosiju. Amfiteatar je imao kapacitet od 25.000 ljudi i smatrao se centrom svih susreta. U "Igri prijestolja" amfiteatar je također značajno mjesto za sastanke.

Na pješačkoj udaljenosti od samo nekoliko kilometara izvan Sevilje, ruševine se također mogu posjetiti kratkom vožnjom autobusom od centra grada. Lokacija je otvorena ponedjeljkom od 9 do 17.30, utorkom i subotom po cijeli dan, te nedjeljom od 10 do 16 sati. Cijena uključuje posjetu gladijatorskih arena, ali ne i pristup amfiteatru.


Tokom godina, kamen i mermer Italike su transportirani u Sevilju radi poboljšanja infrastrukture u zgradama, riječnih brana i puteva. Iako su zakopani kipovi otkriveni krajem 1700-ih, a iskopine počele još 1850-ih, tek 1970-ih godina otkriven je cijeli grad. Sada u potpunosti otkopan, grad Italica proteže se do obližnjeg sela, pa čak i do okolnog grada Santiponce. Iako nijedna struktura iz izvornog grada nije preživjela, njihov okvir ostaje nevjerovatno očuvan sa impresivno sačuvanim mozaicima koji oblažu podove nekadašnjih zgrada.

Ruševine ovog historijsko značajnog mjesta u seriji predstavljaju crni “Dragonpit”. U posljednjoj epizodi sedme sezone "Zmaj i vuk" brojni nasljednici trona okupili su se u King's Landingu na ostacima Dragonpita da pregovaraju o tome kako da se nose sa predstojećom prijetnjom Bijelih hodača koji marširaju prema njima.

Snimanje se potajno vratilo u Italiku u maju 2018. godine. Neki likovi za koje se priča da su bili uključeni u scene snimljene prošlog proljeća ukazuju na to da bi mjesto ovog velikog sastanka moglo biti ponovo posjećeno u osmoj sezoni.

Dvorac Truhiljo u Kaceresu, Ekstremadura

Srednjovjekovni dvorac Truhiljo nalazi se na vrhu brda u istoimenom gradu regije Ekstremadura. Sjeverozapadno od španskog regiona Andaluzije, ovaj kraj je poprilično neprimjetan od strane mnogih posjetioca, ali pruža nenadano zadovoljstvo onima koji ga posjete.

Za početak, ovaj kraj je odgovoran za proizvodnju nekih od najboljih španskih proizvoda. 

I naravno, tu je dvorac. Izgrađen između 9. i 12. stoljeća na nekadašnjoj islamskoj tvrđavi. Tradicionalne tvrđave sa netaknutim četvrtastim kulama izgrađene su od velikog granita, a cjelokupni krov kula je dostupan za šetnju. 

Kapela izgrađena u 16. stoljeću je dom kipu Djevice Marije koja drži bebu Isusa poznatu kao “Virgen de la Victoria”, i prikazuje viziju Marije za koju se kaže da se pojavljivala širom grada.

Jednom godišnje, krajem avgusta ili početkom septembra, kip se paradira u gradski trg za istoimeni festival “Virgen de la Victoria”.


U sedmoj sezoni "Igre prijestolja" vide se ulice Kaceresa koje su predstavljene kao uske ulice King's Landinga, kao i spomenik “Los Barruecos” koji je poslužio kao mjesto za odvitak Bitke zmajeva.

“Casterly Rock”, moćna kuća Lannistera, izgrađena je na vrhu rudnika zlata u Vesterlendu na stjenovitom rtu. Upravo taj rudnik je izvor ogromnog bogatstva porodice i odatle potiče nezaboravna izreka "Lanister uvijek plaća svoje dugove".

Katedrala Đirona  

Katalonski grad Đirona pruža opuštajući predah od užurbanog života Barcelone i udaljen je samo 40 minuta vozom do sjeveroistoka. Raznobojne zgrade duž rijeke Onijar i vrtovi koji pokrivaju srednjovjekovne zidine Starog grada zajedno sa stražarnicama, čine ovaj grad neodoljivom destinacijom bilo koje ekskurzije koja posjeti Kosta Bravu.


Stepenište katedrale koje je omiljeno mjesto domaćih trkača, izgleda kao stepenište koje vodi u raj.

Fanovi "Igre prijestolja" prepoznaju katedralu kao Veliku septu Baelora.

Pored King's Landinga, gradska četvrt Đirone je služila za snimanje grada Bravosa u Esosu, kontinentu veoma udaljenom od kraljevstva. Neposredno iza ugla katedrale je mjesto gdje je oslijepljena Arija Stark (Arya) trenirala da postane Bezlični čovjek s namjerom da se predstavi žrtvama sa jezovitim maskama tuđih lica.

Septa je svedočila mnogim šokantnim trenucima u Sedam kraljevstava.

Dvorac Zafre u Guadalahari  

Rezervirano za najposvećenije fanove nagrađivane serije, dvorac Zafra, poznat kao “Tower of Joy” u Dorneu, zahtijeva oprezne posjetioce. Najbliže selo je Hombrados, općina sa 44 stanovnika, a neasfaltirani put koji vodi do dvorca nije lak za većinu vozila osim ATV-a, koji nisu baš lako dostupni.

Baš kao u seriji, dvorac Zafra izgleda kao prizor iz prošlosti. Smješten je na vrhu brežuljka, sa pogledom na sva okolna sela. U blizini dvorca su pronađeni predmeti iz bronzanog i željeznog doba, a vjeruje se da su Rimljani zauzeli stijenu prije izgradnje objekta.


Dvorac je 1971. godine kupio od španske vlade Don Antonio Sanz Polo, potomak vlasnika iz 15. stoljeća, čija je porodica čuvala vlasničke dokumente nekih 400 godina. U njega je uložio mnogo novca da ga učini što više autentičnim.

U "Igri prijestolja", Toranj radosti, odnosno “Tower of Joy” je mjesto jednog od najznačajnijih otkrića u seriji. Kada su se princ Targarijen i Lijna Stark vjenčali u tajnosti, stigli su u dvorac na Crvenim planinama Dorne kako bi sakrili svoju zabranjenu ljubav.

Ko će vladati Vesterosom, bit će poznato kada se "Igra prijestolja" vrati na HBO za osmu i završnu sezonu od šest epizoda, 14. aprila.

Prevela: Melika Muhanović

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.