ZANIMLJIVE DESTINACIJE

Grad na 50 brežuljaka

Golden Gejt najfotografisaniji most na svijetu

Piše: Avaz.ba

2.2.2020

San Francisko se nalazi u sjevernom dijelu savezne američke države Kalifornije. Prije nego je preimenovan u San Francisko, ovaj obalni grad zvao se Yerba Buena, na španskom jeziku znači “dobra biljka”. Osnovan je 1776., a preimenovan 1846. godine. San Francisko nije mega grad, tu živi, 850.000 ljudi. Međutim cijela obalna regija dom je za više od 7 miliona ljudi.

Grad je sagrađen na 50 brežuljaka, od kojih svaki ima svoje ime.

Zatvor Alkatraz. Agencije

Golden Gejt

Golden Gejt je najfotografisaniji most na svijetu. Dug je 2,7 kilometara, a izgrađen je 1937. godine. Most spaja San Francisko sa okrugom Marin. Ovaj narandžasti most je zvijezda brojnih holivudskih filmova, ali nažalost i mjesto s najviše samoubistava na svijetu. Boja mosta zove se Internacionalna Narandžasta. Most nije trebao biti ove boje po početnim planovima. Bila je to zaštita čelika prije farbanja. Arhitektu se ta boja svidjela više od drugih opcija, pa je most takav i ostao.

Alkatraz, otok s poznatim zatvorom, koji je zatvoren 1963. godine, udaljen je od obale svega 2 kilometra, a može ga se posjetiti trajektom. U ovom zatvoru su završili neki od najozloglašenijih gangstera u američkoj istoriji, od kojih je jedan bio i Al Kapone (Capone).

Jedna od najpoznatijih ulica na svijetu nalazi se u San Francisku, riječ je o Lombard ulici. Ona je napravljena 1922. godine, a kako bi se riješio problem nagiba od 27 stepeni predloženo je vijugavo rješenje sa čak 8 zavoja. Nagib ulice se time smanjio na 16 stepeni. Iako je ranije bila dvosmjerna, danas je Lombardova ulica jednosmjerna, a maksimalna dozvoljena brzina je 5 km/h.

Još jedna zanimljivost San Franciska je Kineska četvrt najveća u SAD-u i najveća kineska zajednica izvan Azije. Kineska četvrt je upravo svijet za sebe, te može biti teško povjerovati da se nalazite ustvari u jednom američkom gradu, sa kineskom arhitekturom, restoranima, trgovinama, jezikom i pismom. Kineska zajednica u San Francisku potiče iz sredine 19. stoljeća, kada je veliki broj kineskih radnika stigao radi gradnje željeznice.


Kineska četvrt. Agencije

Grad hipika

San Francisko ima ogroman broj parkova različitih površina i sadržaja. Najveći je Golden Gejt park, koji je po obliku sličan Central Parku u Njujorku, ali je mnogo veći, ali i manje uređen. Ovaj park je divlja oaza u centru grada, pošto ima i svoje sopstveno krdo bizona. Park se prostire do okeana i izlazi na plažu. Na drugom kraju se nalazi Kalifornijska akademija nauka.

San Francisko je raj za ljubitelje muzike. Od velikih festivala na otvorenom (skoro svake dvije sedmice ima po jedan), preko malih i velikih koncerata poznatih i manje poznatih muzičara, do jako razvijene DJ scene u klubovima kojih ima u svakom dijelu grada.

Tokom šezdesetih godina prošlog stoljeća, hipiji su se okupljali u Golden Gejt Parku. Hipi pokret je svoj procvat doživio 1967. godine, kada su hiljade mladih iz Amerike i cijelog svijeta stigli u San Francisko kako bi proveli tamo „ljeto ljubavi”, nadahnuti i poznatom pjesmom Skota Mekenzija (Scott McKenzi) „San Francisco”, sa stihovima „Ako ideš u San Francisko, budi siguran da nosiš cvijeće u svojoj kosi“. Zatim su uslijedili veliki koncerti poput Vudstoka, pozivi na revoluciju i opštu preobrazbu društva.

Solidarnost i poštovanje

U gradu postoji međuvjerski centar unutar kojeg se, na istom prostoru, nalaze sinagoga, crkva i džamija. Cilj ovog zajedničkog vjerskog mjesta je potaknuti solidarnost i međusobno poštivanje među sljedbenicima ove tri vjere. Policiji u San Franciscu zabranjeno je na dužnosti nositi marame u boji američke zastave i slične domoljubne predmete. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.