ZANIMLJIVE DESTINACIJE

Antigva: Grad između tri vulkana

Kamene ulice bez vozila, šarene kuće, vrtovi koji krase gotovo svaku kuću

Piše: M. Smajlović - Selimović / Avaz.ba

10.2.2020

Antigva Gvatemala je staro ime ovog grada. Agencije

Antigva Gvatemala, kako glasi njegovo staro ime, u vrijeme španske kolonijalne vladavine bio je najznačajniji grad Centralne Amerike i prijestonica španskog kolonijalnog područja sve do zemljotresa koji je razorio grad 1773. godine. Kada su se osvajači prvi put nastanili u Antigvi Gvatemali 1543., nazvali su ga “Vrlo plemenit i vrlo lojalni grad Santiago od vitezova Gvatemale”.


22 službena jezika

Danas Gvatemala važi za jednu od najsiromašnijih zemalja Južne Amerike, a Antigva odbija biti takva. Siromaštvo stanovništva u mnogim dijelovima ove zemlje kao da je zaboravljeno, sve zahvaljujući tome što se Antigva izborila za internacionalni standard i turiste.

Iako je španski službeni jezik Gvatemale, njime ne govori cijelo starosjedilačko stanovništvo niti je najčešće u upotrebi kao drugi jezik. Postoji 21 priznat različit majanski jezik, naročito u seoskim područjima.

Antigva je grad duge historije, kolonijalne arhitekture, smješten između tri vulkana: Fuego (vatra), Akva (voda) i Akatenango. Fuego je prilično aktivan te se skoro svakodnevno dimi iz njega. Vulkan Akva 1526. godine eruptirao je velike količine vode, uništio grad i tako zaradio ime. Iz bilo kojeg dijela grada vidi se minimalno jedan vulkan.

Zabranjeni automobili

Antigva je bila kolonijalni glavni grad sve do 1776. godine, kada je to postao grad Gvatemala. Grad se sporo obnavljao, ali je mnogo ostalo od njegovog tradicionalnog karaktera. Kamene ulice bez vozila, šarene kuće, raskošni vrtovi koji krase gotovo svaku kuću. U gradu je, u pravilu, zabranjeno kretanje automobila, ali to ne sprečava veliki broj tuk-tukova (trokolica slična rikši) da se kreću ulicama.

Najpoznatiji i najprepoznatljiviji orijentir u Antigvi je luk Santa Katalina. Izgrađen 1690-ih od svijetložutog kamena, a sat je dodan 1830-ih i nalazi se na njegovoj jedinoj kupoli na sredini luka, iznad ulice koja prolazi ispod nje.

Najstarija aktivna crkva u Antigvi - San Francisko - posvećena je 1542. godine i vrlo je slikovito mjesto za posjetiti zbog svoje kolonijalne arhitekture i barokne fasade. Dvorište ispred crkve samo pridonosi njenom sjaju, kao i ruševni franjevački samostan pored nje.

Ruševine samostana Santa Klara potvrđuju česte zemljotrese koji pogađaju regiju. Otvoren 1734. godine i koristio se samo četiri decenije prije nego što je uništen. U centru kompleksa nalaze se samostani, koji su posebno zanimljivi za istraživanje. Fontana i mirni vrtovi nalaze se u njihovom centru.

Central Plaza je trg koji se nalazi u srcu grada. Oko parka se nalaze zgrade iz doba kolonijalizma, katedrale i fontane, to je slikoviti trg koji obiluje životom. Postoje brojni restorani, kafići i barovi za posjetioce. Popularan je među mještanima i turistima. Central Plaza je živo mjesto, gdje možete pronaći sve, od vladinih zgrada i butika do uličnih prodavača i muzike uživo

Kolijevka čokolade

Gvatemala je rodno mjesto čokolade i Antigva proizvodi neke od najboljih na svijetu.

U čuvenom muzeju „Čoko“ može se uživati u čokoladi koju lokalno stanovništvo smatra “hranom bogova”. Također, postoje radionice gdje se može naučiti kako pretvoriti kakao sjeme u čokoladu i uživati u obilju degustacije.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.