ŠRI LANKA

Sigirija: Grad pod oblacima

Da biste došli do samog vrha morate se uspeti po čak 1200 stepenica

A. Fazlić

Da biste došli do samog vrha morate se uspeti po čak 1200 stepenica

Foto: AGENCIJE


Sigirija je drevni grad na stijeni visokoj oko 200 metara u Šri Lanki u kojem se nalaze tvrđava i palača koje je sagradio kralj Kashyapa tokom svoje vladavine od 473. do 495. godine. To mjesto odabrao je za svoj novi glavni grad.

Zidove oko palače ukrasio je živopisnim freskama, a na na pola puta prema vrhu sagradio je prolaz u obliku ogromnog lava.

  • Stijena je visoko oko 200 m

    Stijena je visoko oko 200 m

    Foto: AGENCIJE


Glavni grad i kraljevska palača napušteni su nakon kraljeve smrti, a do 14. stoljeća ovaj prostor podno oblaka služio je kao budistički samostan. 

Sigirija je danas na popisu svjetske baštine pod zaštitom UNESCO-a. U ovom drevnom gradu nalaze se ostaci impresivnih vrtova, rezervoara za vodu te drugih građevina koje su bile potrebne kralju i njegovim podanicima za ugodan život. 

To je jedan od najbolje očuvanih primjera antičkog urbanog planiranja. Inače, riječ Sigirija (Sigiriya) ili Sinhagiri znači 'Lavova stijena'

  • Sigirija je danas na popisu svjetske baštine pod zaštitom UNESCO-a

    Sigirija je danas na popisu svjetske baštine pod zaštitom UNESCO-a

    Foto: AGENCIJE


Također, to mjesto je jedno od najpopularnijih turističkih odredišta, a nalazi se u blizini grada Dambulla.

Da biste došli do samog vrha morate se uspeti po čak 1200 stepenica. Bolovi u mišićima i nekoliko kapi znoja mala su cijena za veličanstven pogled koji se tamo pruža na sve četiri strane svijeta.

Više o temi Šri Lanka

ŠRI LANKA
Ubijeno šest ljudi u zatvorskoj pobuni
NA VRH

Komentari

Podijeli članak na