PRIJEDLOG ZA LJETOVANJE

Najljepše plaže u Albaniji

Iako je Albanija još uvijek turistički neotkrivena i neistražena zemlja, pješčane obale sve više privlače posjetioce, naročito s Balkana

Albanija sve više privlači turiste. AGENCIJE

A. F.

6.5.2021

Posljednjih godina Albanija je postala veoma privlačna priobalna destinacija za građane Bosne i Hercegovine, koji sve češće ljetovanja odlučuju provesti na plažama Jadranskog i Jonskog mora.

Iako je Albanija još uvijek turistički neotkrivena i neistražena zemlja, pješčane obale sve više privlače posjetioce, naročito s Balkana.

Ksamil

Ksamil je jedno od najposjećenijih primorskih odmarališta kako među domaćim tako i među stranim turistima. Ako tražite pješčane plaže, kristalno čisto more, netaknutu prirodu i prekrasan krajolik, onda je plaža Ksamil za vas. Plaža Ksamil i jonska obala Albanije uključeni su u Guardianovih 20 najpovoljnih destinacija za 2013. godinu.

Glavne atrakcije su obližnja ostrva. Kopnena plaža je mala, ali čista. Za vrijeme komunizma ovo je područje postalo poznato po proizvodnji maslinovog ulja, limuna i mandarina.

Ksamil. AGENCIJE

Gjipe

Gjipe je smješten u prijelaznom pojasu Jadranskog i Jonskog mora, krajolik je jedna od najposjećenijih atrakcija duž albanske rivijere. Bez obzira na to, kanjon je dalje prepoznat kao važno prirodno područje, jer je dom brojnim endemskim vrstama.

Sve je teže i teže pronaći netaknutu plažu na Sredozemnom i Jadranskom moru, ali Gjipe je jedan od tih dragulja. Budući da je skrivena podno kanjona, plaža je dostupna samo pješice tako da ćete morati malo pješačiti, ali vjerujte da se isplati. Savršena je za ljubitelje prirode i pružit će vam jedan od najboljih pogleda na albansku obalu. Plaža je od sitnog šljunka, more je kristalno čisto, a na plaži možete unajmiti kajak ili čak kampirati.

Gjipe. AGENCIJE

Borsh

Malo priobalno mjesto skriva najveću plažu u Albaniji, koja je duga sedam kilometara. Ovo mjesto je idealno za ljubitelje dugih šetinji, a okružuju ga maslinici i vrhovi planina.

Čisto tirkizno plavo more idealno je za kupanje, a i ovo mjesto bit će interesantno za one koji žele uživati u miru i tišini. Uprkos ljepoti, ovo mjesto jedno je od najmanje posjećenih u Albaniji.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.