POSEBAN ZA NOĆ VJEŠTICA

Misteriozni dvorac Drakule privlači pažnju turista: Godišnje ga posjeti preko 500.000 ljudi

U noćnom obilasku vodiči vode posjetitelje kroz dvorac i otkrivaju im priče o duhovima

Najpoznatiji dvorac. Instagram

E. A.

17.1.2023

Dvorac Bran, poznatiji kao Drakulin dvorac koji leluja na vrhu strme litice u Transilvaniji, zaista je jedno od najdramatičnijih mjesta na svijetu. 

Ova spektakularna građevina i umjetničko remek-djelo je dobilo nadimak i legendarni status kada je pisac Bram Stoker napisao svoj slavni vampirski roman "Drakula". Irski autor nikada nije bio u Rumunjskoj, gledajući fotografiju dvorca izabrao je Drakulin dom. 

Sa svojim podzemnim prolazima, uskim zavojitim stepenicama i tajnim tunelima, ovo je uistinu savršeno mjesto za provesti jednu od "najluđih" noći u godini – Noć vještica. Portal "Putni kofer" je objavio šta sve ovaj dvorac nudi, a mi vam to prenosimo.

Dvorac je jedan od najposjećenijih 

Udaljen tek 30-tak kilometara od čarobnog Brašova, dvorac Bran jedna je od najvećih atrakcija u južnoj Rumunjskoj.

Godišnje ga posjeti preko 500.000 domaćih i stranih turista, a interes za ulaznicama već tradicionalno raste u sedmici prije najstrašnije noći u godini. 

Tada brojni ljubitelji vampira dolaze u potrazi za mitovima i legendama vezanim uz slavnog grofa Drakulu.

S obzirom na to da uz ovo dramatično mjesto stanovnici vežu brojne historijske priče, sasvim sigurno je autora Drakule u dvorac Bran privuklo više od same fotografije. 

Naime, ova utvrda nekad je bila obrambeno polje protiv Osmanskog Carstva, a jedan od najlegendarnijih ratnika u borbama s Osmanlijama bio je grof Vlad III. 

On je u 15. stoljeću vladao Vlaškom, srednjovjekovnom kneževinom koja je u to doba bila pod čestim napadima. 

Kako je zarobljenike pogubljivao tako da ih nabada na drveni kolac, dobio je nadimak Vlad Probadač.

Legende i noć vještica

Postoje mnoge legende o Drakulinom dvorcu, a jedna od najpoznatijih je ona o strigoijima, bićima koja mogu ustati iz mrtvih, postati nevidljiva ili se transformirati u životinju i hraniti se ljudskom krvlju. 

Privučen ovim pričama, irski pisac je kombinirao lokalnu predaju sa zastrašujućom figurom Vlada III. i spektakularnim dvorcem na bojnom polju usred svega toga. 

Nakon izlaska poznatog romana, nije trebalo dugo da posjetitelji počnu hrliti u Transilvaniju u nadi da će doživjeti neka sablasna uzbuđenja.

Vlasnici dvorca, unuci kraljice Marije, prepoznali su što ljudi zapravo žele. Tako danas organiziraju specijalne, vođene turističke ture za Noć vještica koje su s godinama postale sve traženije i poznatije diljem svijeta. 

U noćnom obilasku vodiči vode posjetitelje kroz dvorac i otkrivaju im priče o duhovima i strigoijima u selu Bran. Nakon toga, prolaze kroz tajni prolaz i prostor opremljen svjetlosnim i zvučnim efektima te strojevima za maglu. 

Na kraju ture možete probati nešto iz jelovnika restorana koji nude tradicionalnu rumunjsku kuhinju te kasnije u vlastitom angažmanu nastaviti istraživati prolaze i tamnice obučeni u kostime.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.